hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Orvoslétszám: mennyi az annyi?

Valójában senki nem tudja, mennyi orvos dolgozik jelenleg az országban, derül ki a Vasárnapi Hírek összeállításából.

Fontos volna, hogy a betegeket is megkérdezzék az ellátásuk minőségéről – mondja Hegedűs Zsolt. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke hosszú ideje harcol azért, hogy itthon is mérjék a betegelégedettséget, betegbiztonságot, és rendszeresen, érthetően publikálják azokat. Ám ezt egyelőre nem sikerült bevezetni. Pedig biztosan sokaknak lenne véleménye akár azzal kapcsolatban is, milyen könnyű vagy épp nehéz orvost találni.

A kormánypárti sajtó ugyanis állítja, soha nem dolgozott még ennyi orvos Magyarországon, 39 132-en praktizálnak. Ha azonban a számok mögé nézünk, kiderül, hogy a valóság sokkal keserűbb. Hegedűs Zsolt szerint például messze nem életszerű ez a szám, ő maga is tapasztalja, hogy az ötöd-hatod éves medikusok fele külföldre készül. A statisztikákban ráadásul olyanokat is aktívan praktizáló orvosnak tekinthetnek, akik már meghaltak vagy gyesen vannak, esetleg külföldre mentek. Regisztrálni ugyanis 5 évente kell az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál, és ennyi ideig aktívnak is tekintik az orvost, függetlenül a már említett körülményektől. Valójában tehát nem tudjuk, hány orvos dolgozik ténylegesen az országban, milyen a korfa vagy a szakorvosok eloszlása, az adatok ugyanis nem naprakészek és nem transzparensek.

„Azt tanácsolom azoknak, akik a statisztikákból ilyen örömhíreket tudnak gyártani, hogy látogassanak el a periféria kis kórházaiba az ellátóhelyekre és közöljék az ottaniakkal, hogy megnyugodhatnak, mert rengetegen vannak. Már ha találnak ott valakit, akinek ezt elmondhatják” – reagált az említett hírre a Vasárnapi Híreknek Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke. Ő is megerősítette, hogy valójában senki nem tudja, mennyi orvos dolgozik jelenleg az országban, de annyi biztos, hogy nagyon aszimmetrikus az elhelyezkedésük. A legtöbben a négy egyetemi városba mennek, így a kis kórházak kerülnek nehéz helyzetbe. Több intézményben is napi szinten kritikus a helyzet az ügyeletek beosztásánál. Mint megtudtuk, a Honvédkórházban jelenleg a rezidenseket irányítják át egyik osztályról a másikra, hogy betöltsék a lyukakat. Ez persze Sipka Balázs szerint nem minden esetben jogszerű, a rezidensekre azonban óriási nyomást helyeznek a munkáltatók, hogy ebben együttműködjenek.

Hegedűs Zsolt mindezek mellett egy másik, érdekes helyzetre is felhívta a figyelmet. Senki sem felügyeli ugyanis, hogy egy orvos valójában mennyit dolgozik. Előfordulhat, hogy egy intézmény azért, hogy meglegyen a működéshez szükséges óraszáma, heti 40 órára jelenti be az orvost, akár annak tudta nélkül. Pedig valójában csak 8 órát dolgozik az intézményben, és mellette más kórházban is tevékenykedik.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
hirdetés

Könyveink