hirdetés
2018. október. 19., péntek - Nándor.
hirdetés

Hiányzik az orvosok fele

A nyilvántartásban 65 320 orvos szerepelt 2016-ban, ám csak 55,5 százalékuk dolgozik ténylegesen a szakmában, írja a Magyar Nemzet.

hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint csupán 37 598-an végeznek orvosi tevékenységet, sokan ugyanis nyugdíjasok, szülési szabadságon vannak, vagy az itthoni állapotok miatt inkább külföldre mentek – tudta meg a Magyar Nemzet.

A betegeket az állami intézményekben ellátó szakemberek egy részét ráadásul valószínűleg több intézményben vagy osztályon is foglalkoztatják. A KSH kutatása alapján ugyanis 37 ezer orvosra országosan 41 541 betöltött állás jutott. Vagyis közel négyezerrel több állás volt betöltve, mint ahány orvos egyáltalán dolgozott. A kórházak csak akkor kapnak működési engedélyt, ha bizonyos állások betöltöttek. Éppen ezért törekednek rá, hogy papíron ezzel ne is legyen probléma. Így fordulhat elő például, hogy egy járóbeteg-szakrendelésen a papíron főállásban dolgozó orvos csak ritkán és szűk időintervallumban érhető el a betegek számára. Akik így akár hónapokat is várhatnak egyetlen időpontra.

– Azokat az orvosokat, akiknek több érvényes szakvizsgájuk van, gyakran többszörösen elszámolják a munkahelyek. Mindezt azért, hogy meglegyen a megfelelő orvoslétszám – erről korábban Éger István beszélt a lapnak. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint ilyenkor persze a fizetésüket nem két főállás után kapják az érintettek. Adott esetben előfordulhat, hogy valaki a napi óraszámát két szakmában dolgozza le, például praktizál az ortopédián és a traumatológián is négy-négy órát.

Az üres orvosi állások száma egyébként 2016-ban 1845 volt, vagyis ennyi szakember biztosan hiányzik a magyar egészségügyből, de valószínűleg ennél több orvosra lenne szükség a megfelelő ellátáshoz. Ez a szám egyébként az elmúlt tíz évben soha nem ment 1500 alá, és 2015-ben volt a legtöbb (2039), ötszázzal több annál, mint amennyit 2010-ben regisztráltak. Pedig az átlagéletkor kitolódása, a stressz és az egészségtelen életmód, illetve a keringési és daganatos betegségek számának emelkedése miatt egyre többeknek van szükségük orvosi segítségre. Jóval több szakember kell a megfelelő ellátáshoz, mint néhány évtizede. Ez egyébként a statisztikából is látható, ugyanis 2005-től mostanáig minden évben egyre nőtt az engedélyezett orvosi állások száma, míg ez akkor 37 ezer volt, 2010-ben közel 40 ezer, 2016-ban pedig már 43 386.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Mindenhova jelentünk, nyílvántartnak, újabban személyidugással pontosítanak, keletkezik sok-sok adat rólunk, valahogy a lényeg sose látszik. Hányan vagyunk orvosok.
Hányan MO-n. Hányan künn. Hány inaktív nyugdíjas van. Hány dolgozik. Hányan ügyködnek igazgatási munkakörökben. A lényeg: hányan "betegágy mellett", "közvetlen
betegellátásban". A siralmas számok itt vannak. No és a korfa, prognozis? Szerintem tudják már.......,azért a kései kapkodás
hirdetés
hirdetés

Könyveink