hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Orvosgyűlés: nyilatkozatot adott ki a fővárosi területi szervezet

A Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezete nyilatkozatot adott ki az elnökség által meghirdetett rendkívül orvos nagygyűlés kapcsán.

Mint az a MedicalOnline birtokába is eljutott dokumentumból kiderül, a Budapesti Területi Szervezet elnöksége arra buzdítja a tagokat, hogy minél többen képviseljék magukat és kollégáikat a nagygyűlésen, és minél nagyobb létszámban jelenjenek meg a szeptember 21-én, még akkor is, ha "a jelenleg a MOK tagsága számára elérhető és a MOK által biztosított információk a rendkívüli orvos nagygyűlésről, sajnos nem egyértelműek".

Nyilatkozatukban az alábbi kérdéseket teszik fel:

A MOK elnöksége által kitűzött célt – „a félbeszakadt tárgyalások gyors, eredményes lezárása, a megfelelő megállapodás kollektív szerződésben rögzítése és aláírása”  az elnökség delegált képviselői milyen konkrét határidőre, időkeretben képzelik el, mit képviselnek ezzel kapcsolatban a nagygyűlésen?

Az érintett tárcák vezetőit invitáló levelükben milyen részletes kérdéseket tettek fel az illetékeseknek?

Milyen konkrét céldátumokat tűztek ki az alapvető követelések megvalósítására, beleértve az egységesen kötelező kezdő szakorvosi minimális alapbér megemelését 900 ezer forintra, illetve ezzel egyidejűleg a paraszolvencia rendszer megszűnését?

A kijelölt minisztérium meghívottjai milyen szinten képviselik/képviseltetik magukat?

Az elnökség milyen forgatókönyv szerint képzeli el a nagygyűlés gyakorlati lebonyolítását, kik képviselik az elnökséget, a tagságot?

Biztosítják-e, hogy a jelenlevők a jelenlétén kívül valódi szerepet vállalhatnak az őket érintő alapvető kérdések megtárgyalásában?

Megteremtik-e annak lehetőségét, hogy az egybegyűltek interaktívan részt vegyen a gyűlésen oly módon, hogy az egyben konstruktív is legyen és a jelenlegi valós helyzet súlyossága kellőképpen - a részt vevő orvosok által is érzékeltetve - egyértelmű lehessen a meghívott döntéshozók számára is?

Mi a tétje a nagygyűlésnek?

Amennyiben konkrét ígéreteket nem kapunk, a minisztériumok részéről, az erre a célra összehívott nagygyűlésen, akkor a MOK milyen pressziót, cselekvési tervet javasol a tagságnak annak érdekében, hogy az alapvető követelések megvalósítása megtörténjen?

Lesz e az eseményen arra biztosíték, hogy a minisztériumok képviselői is megismerhessék, hogy az üres ígéretek milyen cselekvési terv megvalósulását indítják el a MOK részéről még ebben az évben?

A MOK Budapesti Területi Szervezete javaslata alapján az alapvető követelések között szerepel-e, hogy Magyarország kormánya az egészségügyet nemzetstratégiai ágazatnak nyilvánítsa még ebben az évben, ezzel mutatva, hogy már ebben a ciklusban prioritásként kezeli az egészségügyet?

Nyilatkozatukat  amelyet e-mailben juttattak el a budapesti tagságnak azzal zárják, bíznak benne, hogy a MOK elnöksége és a döntéshozók is mindent megtesznek az elkövetkező napokban a fent említett kritikai észrevételek és javaslat szerint, hogy a nagygyűlés egy pozitív történelmi fordulópont lehessen a magyar orvosok, a hazai egészségügy, egyben az egész magyar lakosság számára.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink