hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Éger: Idén szó szerint becsaptak bennünket

A rendkívüli orvosi nagygyűlés előtt Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke nyilatkozott a Hírklikknek.

A kormány tagjai jelezték már, hogy hajlandóak elmenni a nagygyűlésre és meghallgatják a háborgó orvosi társadalom követeléseit?

Még nem válaszoltak, de feltehetően eljönnek. Nincs nagyon más lehetőségük, hisz néhány hét múlva önkormányzati választások lesznek. És ez első számú nemzeti ügy, a magyar kormány minisztereinek is fontos. Az egészségügy ma már nagyon kiélezett helyzetben van, mindenkinek fontos, hogy rendezett körülmények közötti párbeszédet folytassunk.

Szóval a kormány tagjai még nem jelentkeztek, az orvostársadalom tagjai közül várhatóan sokan elmennek majd a rendkívüli gyűlésre?

Igen, eddig már ezer körüli jelentkező regisztrált, jönnek az ország minden részéből.

Inkább az ellentmondásos béremelések miatt elégedetlenek az orvosok, vagy az életveszélyes kórházi állapotok verték ki a biztosítékot?

Nézze, az egészségügyben ma már alapvető súlyú ügyek rendezetlenek. Ezek között valóban szerepel a béremelés, de az egészségügyet eltorzító paraszolvencia kérdése is, ami az életben először megoldható lenne. De megoldandó a nyugdíjas orvosok diszkriminációja, valamint javítani kéne a gyógyítás minőségét, s az orvos-szakdolgozók alkalmazásának problémáját is. Ugyanis egyre több olyan jelet látunk, hogy az orvoshiányt szakdolgozók alkalmazásával szeretnék megoldani. (...)

Ha az orvosok megkapnák a közel egymilliós fizetést, akkor az orvosi kamara tudná garantálni a hálapénz megszüntetését Magyarországon?

Egyértelműen ez lenne a cél, mert ez mindenki számára megalázó!

Törvényileg meg lehet ezt szüntetni?

A formáját meg kéne találni, de azt például tudom garantálni, hogy amint az orvosok megkapnák a jelzett összeget, akkor onnantól a kamara etikai kódexe vétségként kezelné a paraszolvencia elfogadását. De a parlament törvényt is alkothatna a hálapénz ellen. Ennek elvben semmi akadálya. Ez egy-ét év alatt megvalósítható lenne, ennyi idő biztosan szükséges arra, hogy a betegeket felkészítsük a megváltozott helyzetre.

Egy biztos: ha a paraszolvenciát meg akarják szüntetni – eddig soha nem akarták igazán –, akkor drasztikusan kell elkezdeni. Máról holnapra szigorú cezúrát kell húzni, mert ha a politikusok csak bizonytalankodó nyilatkozatokat tesznek, akkor soha semmi nem változik meg. (...)

Az orvosi kamara azzal magyarázza a rendkívüli orvosi nagygyűlés összehívását, hogy a kormányzattal ugyan néhány dologban megállapodtak, de az ígéretek betartatlanok maradtak…

Szeretném pontosítani a közbevetést, mert csúnya dolog lenne, ha azt mondanám, hogy a kormány általában nem tartotta be az egyezségeket. Valójában eddig betartotta, ezért különösen rossz néven vettük, hogy idén viszont szó szerint becsaptak bennünket. Már megszületett az egyezség, letárgyaltuk a bértáblát, már az aláírásra készültünk, de vagy az egészségügyi tárca, vagy a kormány meggondolta magát, s az egyezségből nem lett semmi. Ennyire becsapva még soha nem voltunk az elmúlt években. (...)

Kardos Ernő teljes interjúja

(forrás: HírKlikk)
hirdetés

Könyveink