2021. december. 03., péntek - Ferenc, Olívia.
hirdetés
hirdetés

Országos SM Nap Debrecenben

A sclerosis multiplexes betegek országos találkozóját rendezik meg szeptember 5-én, vasárnap Debrecenben. Az immunrendszer hibás működése miatt az agyat és a gerincvelőt megtámadó SM betegség leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál jelentkezik, akiknek évtizedeken át együtt kell élniük a ma még gyógyíthatatlan kórral. A debreceni találkozón neves hazai szakorvosok foglalják össze közérthető módon a legújabb kutatási eredményeket és hogy mit tehetnek a betegek önmagukért. A rendezvény a tapasztalatcserét, a civil közösség összefogásában rejlő támasz megélésének lehetőségét is szolgálja.

8-10 ezer embert közvetlenül betegként, a családtagokkal együtt pedig több tízezer embert érint a sclerosis multiplex idehaza. A mai napig sem tudják biztosan, hogy kinél és miért alakul ki a betegség, bárki érintett lehet. Az immunrendszer a saját szervezetet, az agyat és a gerincvelőt szigetelő myelinhüvelyt támadja meg, a betegség tünetei, lefolyása, a beteg kilátásai azon múlnak, hogy ez milyen mértékben, milyen ütemben következik be, mennyire sikerül a betegség aktivitását gyógyszeres kezelésekkel gátolni. Az SM betegek egy része akár több évtizedes távlatban is viszonylag enyhe tünetekkel élhet, másokat gyors leépülés, mozgáskorlátozottság, látásromlás, a beszédkészség zavara, kiszolgáltatottság fenyeget.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetsége a hazai területi SM civil szervezeteket fogja össze, a minden év szeptemberében – az ország más-más városában – megrendezett Országos SM Nap a betegek és hozzátartozók legnagyobb találkozója. Neves szakorvos előadók beszélnek arról, életmódjuk révén mit tehetnek önmagukért az SM betegek. Szó lesz a neurológiai betegek rákkockázatáról, az immunrendszer idősödéséről és az immunterápiák működéséről, az agyi funkciók megóvásáról, a mozgás rehabilitációban játszott szerepéről is. A résztvevők ezen a napon nemcsak közérthető szakmai információkat kapnak, hanem a sorstársközösségben rejlő erőt is megtapasztalhatják.

Fotó: Zsolnai Péter
Fotó: Zsolnai Péter

(forrás: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetsége)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Átlagemberként egyelőre továbbra is azt tehetjük mint eddig: ne hagyjuk terjedni (maszk, közösségi rendezvények kerülése, légzési és kézhigiénia, stb.), éljünk az oltás lehetőségével és figyeljünk oda az aktuális intézkedésekre.

Több kutatás igazolta, hogy a magasabb férfiak rövidebb életre számíthatnak, mint alacsonyabb társaik, mégsem ez a legfontosabb tényező a várható élettartamnál.