hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Remielinizáló hatású gyógyszer SM-betegek látásjavítására

Egy ösztrogén-receptor ligand alkalmazásával jelentős látásjavulást értek el szklerózis multiplexet imitáló állati modellszervezetekben.

A University of California (Riverside) kutatói a Brain Pathology folyóiratban publikált tanulmányukban arról számoltak be, hogy egy ösztrogén-receptor ligand alkalmazásával látásjavulást értek el szklerózis multiplexet imitáló állati modellszervezetekben.

Az indazol-klorid hatóanyag a vizsgálati eredmények szerint képes volt visszaállítani az idegsejtek mielinhüvelyét, és a látóideg ismét képessé vált a retináról érkező elektromos impulzusok továbbítására.

A vizsgált egereknél a 15-21. nap között érte el az SM a legsúlyosabb állapotot, és a kutatók ekkor kezdték meg az indazol-klorid adagolását. Az egerek a vizsgálati időszak végén a funkcionális tesztek és a látóidegpálya immunhisztokémiás vizsgálatai szerint is javulást mutattak, és a remielinizáció következtében a vizuális funkció 50%-kal javult.

A kutatók szerint korábban megkezdett kezeléssel az eredeti állapothoz képest a vizuális funkció akár 75-80%-ban visszanyerhető.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink