2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Országjelentés: kritizált egészségügy

Az Európai Bizottság tegnapi elemzése többek között az egészségügy rossz állapotát is kritizálta, adja hírül a Népszava.

Elismeri Magyarország gazdasági teljesítményét, de figyelmeztet a fennálló kockázatokra is az Európai Bizottság szerdán közzétett országjelentése. “Az elmúlt évhez viszonyítva egy sor területen haladást értek el, és a tavalyi brüsszeli ajánlások végrehajtásának a színvonala többé-kevésbé megegyezik az uniós átlaggal” — így értékelte a Népszavának a magyar gazdaság helyzetét egy neve mellőzését kérő magasrangú bizottsági tisztségviselő. Brüsszelben nyilatkozó fideszes politikusok és kormányzati illetékesek ugyanakkor “politikai kampányjelentésnek” nevezték a 60 oldalas beszámolót. 

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy tavalyhoz képest sikerült valamelyest átláthatóbbá tenni a közbeszerzéseket, de figyelemre méltónak ítéli a korrupciós kockázatokat. A közmunkaprogram jobban szolgálja a foglalkoztatási célok elérését, eredményei azonban korlátozottak. A sérülékeny társadalmi csoportokat, különösen a romákat, továbbra sem sikerült jelentős számban bevonni az oktatásba és a szociális ellátórendszerbe. Csökkent ugyan a szegénység és kirekesztés kockázataival szembenézni kényszerülő népesség száma, de továbbra az uniós átlag fölött van.

Kifogásolja az uniós testület a politikai döntéshozatal átláthatatlanságát, és fejletlennek értékeli a szociális párbeszédet. Szerinte kívánnivalót hagy maga után az igazságszolgáltatás működése is, ezért azt szorosan figyelemmel kell kísérni.

Meglehetősen erős kritikával illeti az EU Bizottság az oktatás és az egészségügy helyzetét. A két szektor teljesítménye és eredményei az EU átlag alatt van.

Az országjelentés alapján a tagállamoknak áprilisban kell benyújtaniuk Brüsszelnek a nemzeti programjaikat, amelyeket az EU országspecifikus ajánlásai követnek májusban. Ezeket, az állam- és kormányfői testület útmutatásait követően, a pénzügyminiszterek tanácsa fogadja el nyáron.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink