hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Örökség-korrekcióra szövetkeztek

Az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság tevékenységét mutatják be a Semmelweis Egyetem honlapján.

Egyre több ismeretünk van az eddig szinte külön kezelt, nem a DNS-betűsorrendet, hanem a genetikai információ kifejeződését meghatározó tényezők szerepéről – magyarázzák a szerzők, Falus András és Melicher Dóra. –  Ezen hatások közé soroljuk az egyedfejlődést irányító faktorokat, továbbá a külső és belső környezet tényezőit, mint amilyen a stressz, a táplálkozás, a sport, a fény, a zene, a dohányzás, az alvásmennyiség, vagyis az életmód és a pszichoszociális környezet. Ezek a kovalens módosulásokkal járó, esetenként öröklődő epigenetikai hatások mind módosíthatják a genom aktivitását. Ennek megfelelően döntéseinken alapuló életmódunk, általunk is befolyásolható komplex epigenetikai spektrumot jelent.

Az EDUVITAL NET céljain és azok megvalósításán át elkötelezett arra is, hogy az egészségnevelési program hozzáférhető és elsajátítható legyen a kisebbségi, hátrányos helyzetű társadalmi és etnikai csoportok, valamint a magas kockázatú személyek számára is.

Az EDUVITAL NET egyetemi alapítványi háttérrel és a Természettudományi Ismeretterjesztő Társulat (TIT) hálózatának és infrastruktúrájának segítségével jött létre és kíván működni. Meggyőződésünk, hogy a széleskörű, egyszerre több tudományterületet felölelő tájékozottság megannyi új gondolatot, ötletet, megvalósítási javaslatot szül, ezért is szeretnénk buzdítani minden érdeklődőt, hallgatót és oktatót egyaránt, hogy amennyiben megjegyzése, javaslata van, lépjen velünk kapcsolatbaírják a semmelweis.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés