hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Délután még elérheti

Egy mini Mindentudás Egyeteme-sorozatnak szánják szervezői a ma induló Vas utcai estéket – adta hírül az MTI.

A biológiai hardverről és szoftverről, azaz a genetika és epigenetika kapcsolatáról, valamint a kibertér veszélyeiről esik majd szó a Vas utcai esték első rendezvényén. A budapesti előadássorozatot a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara (SE-ETK) és az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság indítja útjára.

"Az EDUVITAL elsődleges célja népegészségügyi felelősségvállalás a jövő nemzedékért. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karával indított együttműködés lehetővé teszi, hogy az emberi egészséget minél több oldalról körbejárjuk. Havonta szervezzük rendezvényünket Mészáros Judit dékánnal, amelyen az EDUVITAl és az ETK részéről egy-egy szakember tart előadást. Novemberben arról esik majd szó, hogy hogyan segítheti a szülő gyermeke gyógyulását, valamint a transzkulturális ápolás jelentőségéről tartanak előadást, decemberben a meddőségről, annak biológiai immunológiai és lelki, vonatkozásairól beszélnek a szakértők" - hangsúlyozta Falus András akadémikus, az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság elnöke az MTI-nek.

Főleg az egyetem hallgatóinak és oktatóinak szánják a rendezvényt, de minden érdeklődőt várnak.

"Az igazi célközönség az egészségügyi középkáderek, a védőnők, gondozónők, nevelési tanácsadók, gyógytornászok, gyógypedagógusok, akiket az Egészségtudományi Karon képeznek. Egy mini Mindentudás Egyeteme-sorozatnak szánjuk, érdekes, hasznos, gyakorlati előadásokat tartunk" - magyarázta az akadémikus.

Falus András a pénteki rendezvényen A biológiai hardver és szoftver, genetika és epigenetika címmel tart előadást. Ismertetése szerint a genetikai örökségünk manifesztálódását környezeti, azaz epigenetikai tényezők segíthetik elő, vagy gátolhatják.  

"Az epigenetikáról beszélek, arról, hogy mi az amit öröklünk, és mi az, amit nem. Az epigenetika olyan módosulás a genetikai állományban, amely ugyan nem változtatja meg az örökölt információt, azonban hozzáférhetőbbé vagy zártabbá teszi azt. Beszélek a különböző epigenetikai gátlásokról, főleg a pszichológiai epigenetikáról, tehát a meditációnak a biológiai, epigenetikai hatásáról. Olyan témák is szóba kerülnek, mint a missing heritability, a hiányzó örökölhetőség rejtélye, amit nem lehet DNS-szinten megérteni, vagy a mikrobiótákról, a velünk élő a baktériumokról, azok élettani hatásáról" - fogalmazott Falus András.

Hoyer Mária főiskolai docens, tanszékvezető Hálóba ragadva - a kibertér veszélyei címmel tart előadást.

"Nagyon izgalmas előadás a kibertér hatásairól, a virtuális valóság és a valódi valóság közötti kapcsolatról. Az a lehetőség, hogy mindent megtalálhatsz az interneten és mindent lemodellezhetsz, leszimulálhatsz, akár egész hosszú folyamatokat, megváltoztatják az ember viszonyát a valósághoz" - emelte ki Falus András.

A rendezvény október 12-én, 16 órakor kezdődik a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán (VIII. Vas u. 17.).

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink