hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Orbán Viktor az egészségügyről

A Jobbik az egészségügy helyzetéről kérdezte a miniszterelnököt az azonnali kérdések órájában, az Országgyűlés keddi ülésén.

Jakab Péter (Jobbik) arra mutatott rá, hogy a magyar kormány két új kórházat épít, de Kenyában. Sorolta a hazai egészségügy problémáit, és feltette a kérdést a miniszterelnöknek: "önöknek Magyarország az első vagy Kenya?" Bírálta Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert, aki dicséri a hazai egészségügyi ellátást. Évente 33 ezer ember hal meg daganatos betegségben, kórházi osztályokat zárnak be és még vécépapír sincs az intézményekben. Hova tűnik el az emberek által befizetett társadalombiztosítás? - kérdezte. Szerinte nem látszik a befizetés nyoma az egészségügyön.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy felelt: Kásler Miklós többet tett a rákos betegekért, mint az egész Jobbik frakció együttvéve. "Epeömlésnek" és nem kérdésnek minősítette az ellenzéki felszólalást, és azt mondta Jakab Péterről, hogy gyógyíthatatlan feltűnési viszketegségben szenvedő ember, ezért folyamatosan provokál. Leszögezte ugyanakkor, hogy ezt ezután is jámbor türelemmel fogják viselni. Banális szamárságnak minősítette a képviselő szavait és közölte: 2010 óta a kormány 770 milliárd forinttal költ többet az ágazatra, mint "az önök újdonsült, összebútorozott házastársai", a szocialista párt.

Az egészségügyről az interpellációk között is szó esett az Országgyűlésben, a KDNP és Horváth Ildikó szerint is javul az emberek általános egészségi állapota.

Simicskó István (KDNP) szerint az egészségügy területén kezdenek látszani a kormányzati intézkedések eredményei: az emberek általános egészségi állapota javuló tendenciát mutat. Hozzátette: a kormány a központi régióban 1000 mentőautót cserélt le, 2010 óta pedig közel 200 milliárd forintot fordított CT- és MR-készülékek beszerzésére. Milyen eredményeket hoztak népegészségügyi programok? – kérdezte. Lesz-e dél-budai centrumkórház, miután a főpolgármester kórházstopot hirdetett? – tudakolta.

Horváth Ildikó, az Emmi egészségügyi államtitkára beszámolt arról, hogy az Európai Bizottság is elismeri az egészségügy terén megtett kormányzati intézkedéseket. Rendkívül jelentős előrehaladásnak nevezte, hogy nőtt az egészségben töltött életévek száma a 2008 és 2017 közötti időszakban, férfiak esetében 5, nők esetében 2,5 évvel.

A népegészségügyi szűrőprogramokon – az emlő-, a méhnyak- és a vastagbélszűrésen  történő részvételre bíztatta az embereket. Közölte azt is, fontos, hogy megépüljön a dél-budai "szuperkórház".

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink