hirdetés
2020. augusztus. 11., kedd - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Orbán újra államosítana: Jöjjön az állam, de hová?

Orbán Viktor támogatná, hogy az állam visszavegye az egészségügyet és az oktatást az önkormányzatoktól. Magyarul: államosítani akar - írja a Népszabadság. A kérdés az, hogy valóban arra gondol-e.

hirdetés

„Az önkormányzatokat, ahogy most vannak, nem érdemes konszolidálni, mert ez a rendszer újratermeli a nehézségeket. Én abban tudok megállapodni az önkormányzati vezetőkkel, hogyan osszuk meg ésszerűbben a feladatokat a helyhatóságok és a központi kormányzat között. Készen állok arra, hogy megfontoljak olyan javaslatokat, amelyek szerint a kormány visszavenne olyan feladatokat, melyek korábban állami feladatok voltak. Magyarországon a népegészségügyi ellátás és az állami egészségszolgáltatásokat jobban meg lehetne szervezni központilag, állami logikából kiindulva, mint most, az önkormányzati kórházak köré szervezve. Az oktatásról is ugyanez a véleményem. Azt gondolom, hogy a magyar állam, az oktatással foglalkozó kormányzat ésszerűbben tudná a forrásokat az országban szétteríteni és elosztani, mint ahogy most, fejkvótákért vívott mérkőzések formájában történik az iskolák, települések között” – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök a köztévé Az Este című műsorában.

Az, amiről Orbán Viktor beszél, a visszaállamosítást jelentené, amely mellett és ellen is bő számmal szólnak szakmai érvek. De valóban erre gondol-e a kormányfő?

Kósa Lajos nem tudja

A lap kérdésére a Fidesz ügyvezető alelnöke azt mondta: „Az egy lehetséges kiindulópont, amiről Orbán Viktor beszélt. Folyik a közös gondolkodás és a műhelymunka, polgármesterek, szakértők között folynak a beszélgetések erről. A mostani rendszer ugyanis így tovább nem működtethető. A helyzet "rémséges", a mostani feladatrendszert az önkormányzat már nem tudja ellátni. De pontosan meg kell nézni, hogy milyen feladatokat vegyen át az állam, s milyenek maradjanak az önkormányzatoknál.” Arra a kérdésünkre, hogy az oktatás és az egészségügy államosítása esetleg azt jelentené, hogy feladatokat vállal át a központi kormányzat, de a tulajdonjog megmaradna az önkormányzatoknál, Debrecen polgármestere azt válaszolta – idézzük –, hogy „ennek a kérdéskörnek ezer leágazása van, méltatlan lenne csak a fenntartási kérdéseket kiemelni, hiszen az intézmények szakmai programjától kezdve a másodlagos munkáltatói jogokon át a vis maior beavatkozásokig sok mindenről szó lehet”. 

Orbán Viktor erre gondolt-e, vagy ennél többre?

Egyelőre azt sem tudni, hogy mit is ért a Fidesz az egészségügy visszaállamosításán, de az tény, hogy az állami és a társadalombiztosítási rendszernek nagyon eltérők a sajátosságai. Az állami egészségügy működtetését adókból finanszírozzák, míg a biztosítási elvűt járulékokból. A járulékokért cserébe a befizetés mértékének megfelelő tartalmú szolgáltatási csomagot biztosítanak a befizetőknek, míg az állami rendszerben maga az állam határozza meg, mit nyújt egészségügyi ellátás címén. Elvben minden jár mindenkinek, ám hogy minderre mennyi jut, azt a politika dönti el.

A teljes cikket a Népszabadság oldalán olvashatja!

(forrás: Népszabadság )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink