hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Szeptemberre javaslat készülhet az alapellátásban dolgozók béremelésére

Az egészségügyi szakdolgozók visszamenőleges béremelése után az alapellátásban dolgozók következnek a sorban. A védőnők miniszteri biztosának információi szerint a szeptemberi kormányülésre el is készülhet az ezzel kapcsolatos előterjesztés.

A védőnői szolgálat megerősítése, megújítása a célja annak az intézkedéssorozatnak, amelyről Bábiné Szottfried Gabriella, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa egyeztetett az érintettekkel országjáró körútjának miskolci állomásán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban hétfőn.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: a magyar védőnői szolgálat nagyon különleges, komplex ellátást végez csaknem száz éve. Éppen ezért évek óta azon dolgozik, hogy a védőnői hálózat is elismerten hungarikum legyen. Az ehhez szükséges eljárás már tart, tette hozzá.

Emellett azt szeretnék elérni, hogy a nemzeti védőnői szolgálat vegye át az önkormányzatok helyett a munkáltató szerepét. A védőnői szolgálat megújítását, állami kézbe adását épp a védőnők kérték tavasszal - mondta, felidézve, hogy számos jó javaslat érkezett a területen dolgozóktól. A védőnőket érintő jogszabályalkotást is az érintettek bevonásával készítik elő, és a tervezet ősszel kerülhet a tárca elé.

Elmondta, hogy a védőnői szolgálat fejlesztésében hangsúlyos szerepet kap a papírmunka visszaszorítása, az infokommunikációs háttér megteremése és megújítása. Táblagépekkel például a védőnők elektronikus úton feldolgozhatják az általuk felvett adatokat, amelyeket aztán lát a házi gyermekorvos és a szülész-nőgyógyász is. Beszélt arról is, hogy több pályázati forrás is lehetőséget biztosít az élethosszig tartó tanulásra és az esélyegyenlőtlenségek kiküszöbölésére. Megjegyezte, hogy ma a fenntartók között nagyon nagy a különbség, van ahol a napi működést is nehéz biztosítani. Ezért is fontos a bérrendezés, amely most különös hangsúlyt kap, hiszen az egészségügyi szakdolgozók visszamenőleges béremelése után az alapellátásban dolgozók, például a védőnők következnek a sorban, mondta. Információi szerint a szeptemberi kormányülésre el is készülhet az ezzel kapcsolatos előterjesztés.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink