2021. március. 01., hétfő - Albin.
hirdetés

Okoskötszer krónikus sebekre

A krónikus sebek állapotáról ad visszajelzést, és ha kell, gyógyszert is adagol amerikai kutatók által fejlesztett okoskötszer, írja a Qubit.

Az átlátszó tapaszra rögzített, inkább egy nagyobb mikrochipre, mint kötszerre emlékeztető orvosi segédeszköz nemcsak befedi a bőrsérüléseket és óvja őket a szennyeződésektől, bakteriális felülfertőződéstől, hanem valós időben monitorozza is a sebet. Ha kell, antibiotikumokat, hámsejt-képződést serkentő gyógyszereket, hűsítő vagy gyulladáscsökkentő szereket juttat a sérülések környékéreszámol be a Qubit. Ezzel nemcsak a gyógyulást segíti elő, hanem azt  is lehetővé teszi, hogy a nehezen gyógyuló sebeket ritkábban kelljen átkötözni.

Az amerikai Tufts University, a Harvard Egyetem Wyss Intézete és az MIT biomérnökei által fejlesztett kötszerbe hő- és pH-érzékelőket építettek. Emellett olyan szilárd formájú, vagy gél állagú gyógyszerek tárolására alkalmas mikrocellákat, amelyekből kioldódik a hatóanyag, ha a szenzorok által mért értékek eltérnek a kívánatostól.

A klinikai kipróbálás előtt álló orvosi segédeszköz még tovább okosítható. A sebgyógyulás minőségét jelző legalapvetőbb biológiai mutatók mellett a sebkörnyék oxigénellátottságának mértékét jelző, vagy a gyulladásos folyamatok megindulásáról tudósító biomarkerek jelenlétét jóval a gyulladás elhatalmasodása előtt érzékelő szenzorokkal is felszerelhető.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Pécs-Bécs újabb, fontos eredményt ért el a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésében! Megkezdődtek a klinikai vizsgálatok!

Hazánkban jelenleg ötféle COVID-vakcinával zajlik a lakosság oltása, közülük 3 oltóanyagra (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) összeurópai szinten az Európai Gyógyszerügynökség, kettőre (Gam-COVID-Vac [Sputnik V], Sinopharm) a magyar gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adott forgalomba hozatali engedélyt.