2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés
hirdetés

Nyugat-nílusi vírus: az EU-ban egyre több gondot okoz

A jelenleg Görögországban zajló nyugat-nílusi vírusjárvány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy e fertőzésekkel fokozottabban számolni kell Európában, különösen Közép-Európában és a meditterán országokban.

Lovakban és emberekben zajló járványokról számoltak be Romániából, Magyarországról és Portugáliából. Európán kívül halmozott esetek fordultak elő Marokkóban és Izraelben is, mind emberekben, mind lovakban. Mindezen országok a vándorló madarak útvonalaiba esnek.

A betegség átvitelében a szúnyogok (elsősorban a Culex fajták) és a madarak játszanak szerepet (madár-szúnyog-ember vonal). Az emberi megbetegedések döntő többsége tünetmentes marad, és csak a megfertőzöttek 1 százalékában alakul ki neuroinvazív kórkép. Ismeretes az is, hogy az idős kor különösen hajlamosít súlyos lefolyásra, egyes statisztikák szerint a halálozás ebben az életkorban elérheti a 10 százalékot.

Forrás: Eurosurveillance, Volume 16, Issue 34, 26 August 2010. augusztus 29.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.