hirdetés
hirdetés
2020. május. 27., szerda - Hella.
hirdetés

Nobel-békedíjra jelölték a klímaaktivistát (Frissítve!)

Greta Thunberg svéd diáklányt és klímaaktivistát három norvég parlamenti képviselő Nobel-békedíjra jelölte, írja a Qubit.

hirdetés

Thunbergnek az elmúlt fél évben talán mindenki másnál jobban sikerült ráirányítania a közvélemény figyelmét a várható klímakatasztrófára. Ebben szerepet játszhat az is, hogy 16 évével a svéd lány hitelesen tudja képviselni a ma felnövő és eljövendő generációk érdekeit a jelenkor egyéb irányú érdekeivel szemben

„A hatalmas mozgalom, amit Greta akcióba lendített, nagyon fontos hozzájárulás a békéhez” – indokolta választását a Baloldali Szocialista Pártban politizáló három képviselő egyike, Freddy Andre Oevstegaard, aki szerint a klímaváltozás fenyegetése egyre inkább hozzájárul a háborúk és fegyveres konfliktusok kirobbanásához.

Thunberg azzal került a címlapokra, hogy tavaly arra biztatta a diákokat: ne menjenek iskolába, hanem követeljenek az utcán gyorsabb és hatékonyabb intézkedéseket a klímaváltozás következményeinek elkerülése érdekében. Az akció hamar túlnőtt Svédországon, és átterjedt más európai államokra.

Március 15-én pénteken több mint 50 ország diákjai fognak kisétálni az osztálytermekből, hogy rávegyék a politikusokat a cselekvésre, közli a lap.

 

A budapesti eseményt a Fridays for Future Magyarország szervezésében rendezik meg március 15-én, pénteken 9:30 és 12:30 között a Batthyány téren.

 

Greta Thunberg (Forrás:  https://szeleslatoszog.blog.hu)
Greta Thunberg (Forrás: https://szeleslatoszog.blog.hu)

A politikusoknak és a felnőtteknek csatlakozniuk kell a diákok éghajlatvédelmi mozgalmához, mondta Greta Thunberg 16 éves svéd környezetvédő aktivista a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap hírportálján pénteken, a Fridays for Future elnevezésű mozgalom világméretű tüntetésének alkalmából közzétett írásában.

A klímasztrájk résztvevőinek túlnyomó többsége nem rendelkezik választójoggal. "Képzeljétek el egy pillanatra, hogy ez milyen érzés. Látjuk, ahogyan mélyül a klímaválság, ismerjük a tényeket és mégsem vehetünk részt annak meghatározásában, kik hozzák meg a döntéseket a klímavédelemről. És tegyétek fel magatoknak a kérdést, hogy ti vajon nem sztrájkolnátok, ha azt gondolnátok, hogy a sztrájk segíthet a saját jövőtök biztosításában?", olvasható a felnőttekhez és politikusokhoz intézett írásban.

"Nem azt akarjuk, hogy reményt adjatok nekünk, azt akarjuk, hogy csatlakozzatok hozzánk", emelte ki Greta Thunberg a mozgalom több más szervezőjével együtt jegyzett írásában, rámutatva: aki ma 20 év alatti, még 2080-ban is élhet, méghozzá egy olyan világban, amelyben az évi átlagos középhőmérséklet 4 Celsius-fokkal magasabb lesz, mint most. Az ilyen mértékű felmelegedésnek katasztrofális következményei lennének, "folyók lépnének ki a medrükből, a tengerek partvidékén súlyos károkat okozó viharok tombolnának, nem lennének korallzátonyok, a sarki jég olvadása miatt a tengerszint drámai mértékben emelkedne és elárasztana partvidéki régiókat, a Föld egyes részei lakhatatlanok lennének".

Ezért olyan fontos, hogy mi történik most. A szükséges változásokhoz "mindenkinek el kell ismernie, hogy válságban vagyunk, és mindenkinek el kell köteleznie magát a radikális átalakulás mellett. Szilárd meggyőződésünk, hogy még meg lehet akadályozni a klímaváltozás legszörnyűbb hatásait, de ehhez most kell cselekedni", írta Greta Thunberg. Kiemelte, hogy nincsen köztes megoldás, vagy "kevésbé rossz választás, amikor a túlélés a tét", ezért tüntetnek március 15-én fiatalok világszerte, "és ezért kérjük, hogy idősebb emberek is jöjjenek ki velünk az utcára".

"Amikor ég a ház, nem tehetjük meg, hogy egyszerűen ráhagyjuk a gyerekekre a lángok oltását; a felnőtteknek vállalniuk kell a felelősséget azért, hogy egyáltalán kiütött a tűz, ezért most kivételesen mi kérjük a felnőtteket, hogy kövessék példánkat", írta az aktivista, aláhúzva: "nem tudunk tovább várni".

A stockholmi diák 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni cselekvésért. Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött.

(forrás: Qubit, MTI, MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink