2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Légszennyezés: évi 800 ezer áldozat Európában

A korábban becsültnél kétszer annyi áldozatot szedhet évente Európában a légszennyezés, írja a 444.hu.

A European Health Journalban megjelent tanulmány szerzői új adatok alapján végezték el becslésüket, eszerint évente csaknem 800 ezren halnak korai halált a levegő szennyezettsége miatt. Számításaik szerint a légszennyezés átlag két évvel rövidítette meg az áldozatok életét.

A kutatók adatai szerint a légszennyezettség Európában a világátlag feletti. Ez, tekintettel Európa nagy népsűrűségére egyben azt is jelenti, hogy itt arányaiban sokkal többen vannak kitéve a légszennyezés egészségkárosító hatásának, mint máshol a világban.

A kutatók egy szeptemberben megjelent kutatás adataival dolgoztak, az alapján világszerte évente 8.8 millió ember veszíti életét a légszennyezés miatt, közli a lap.

"Mivel a legtöbb szennyező anyag a foszilis üzemanyagok égetésével kerül a levegőbe, sürgősen más energiaforrásokra kéne váltanunk. A tiszta, megújuló energiaforrások használatával nem csupán a párizsi klímaegyezményben vállalt kötelességeinknek tennénk eleget a klímaváltozás hatásainak csökkentésében, hanem akár 55 százalékkal mérsékelhetnénk a légszennyezés miatti halálozások számát is", nyilatkozta a Guardian-nek a Max Plank Vegyészeti Intézet professzora, a tanulmány egyik szerzője, Jos Lelieveld.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink