2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Nincs Magyarországon a német hasmenéses járvány

Az Országos Epidemiológiai Központban (OEK) öt mintát vizsgáltak a németországi hasmenéses járványt okozó kólibaktériumra vonatkozóan, de ezek mind negatívak lettek. Az EHEC bélbaktériummal összefüggő, németországi halálesetek száma a hétvégén tízre, a fertőzötteké pedig ezernél is többre emelkedett. Franciaországból három kórházban ápolt beteget jelentettek, de a fertőzés átterjedt Svédországba, Nagy-Britanniába és Hollandiába is, de Dániából és Ausztriából is jelentettek gyanús eseteket.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos szerint a betegek jól vannak, szövődmények kialakulására semmilyen jel nem utal.

A helyettes tiszti főorvos azt is elmondta: az európai uniós gyorsriasztási rendszeren keresztül megtudták, hogy Magyarország is kaphatott abból a spanyolországi uborkából, amely a gyanú szerint a betegség kórokozóját hordozza. Az élelmiszer-biztonsági hatóságok még vizsgálják, hogy mikor és milyen mennyiségben érkezhetett a szállítmány.

Mint mondta, Németországban háromféle terméket vizsgálnak, ebből kettő spanyolországi uborka, egy pedig holland vagy dán eredetű uborka. Szabó Enikő hangsúlyozta: nem elegendő csupán a vízcsap alá tartani a zöldségeket, hanem csak alapos megmosás után, hámozva ajánlott fogyasztani.

Kiemelte továbbá: nem megfelelő higiénés körülmények között emberről emberre is terjedhet a betegség, ezért a rendszeres és alapos kézmosás különösen fontos.

Azoknak, akik a közelmúltban Németországban jártak, és tapasztalják a tüneteket, továbbra is azt ajánlja: ne kezdjenek antibiotikum-kúrába, mert az akár súlyosbíthatja is a tüneteket. Hasfogó szedése sem javasolt, mivel ezáltal a méreganyag nem tud távozni a szervezetből.

Szabó Enikő azt mondta, a legfrissebb információk szerint Németország mellett Svédországból, Dániából, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Franciaországból is jelentettek megbetegedést.

Hozzátette: az érintett országokban csaknem háromszáz olyan betegről tudnak, akiknél már valamilyen szövődmény is kialakult. Mint mondta, hivatalosan eddig két olyan betegről számoltak be, aki bizonyítottan a szövődményként kialakult veseelégtelenségben halt meg.

Kronológia

Egy hete a német hatóságok jelezték, egy különleges bélbaktérium által okozott fertőzésben több tartományban már legkevesebb 140-en betegedtek meg, és 160-nál is több a gyanús esetek száma.

Két nappal később már bizonyosá vált, hogy a járvány kórokozójának tekintett, úgynevezett EHEC-bélbaktérium általi fertőzés okozta az addigi haláleseteket, szám szerint hármat. A hatóságok közlése szerint május közepén Észak-Németországban kezdődött a járvány, amely addigra a 16 közül legkevesebb 10 tartományt érintett. A fertőzésben megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma ekkor meghaladta az 500-at, közülük csaknem százan életveszélyes állapotban voltak.

Az Országos Epidemiológiai (Járványügyi) Intézet főigazgatója qa MedicalOnline-nak úgy fogalmazott, egyelőre nem kell tartanunk a veszélyes baktériumtól. Ugyanakkor figyelmeztetett, az EHEC bélbaktérium a coli baktérium egy olyan fajtája, amely rezisztens az antibiotikumokra. Ezért fontos - tette hozzá - dr. Melles Márta, hogy csínján bánjunk az antibiotikumokkal, s csak akkor használjuk, amikor valóban elengedhetetlenül szükség van rájuk. "A túlzott antibiotikum alkalmazása vezet a mostanihoz hasonló esetekhez, amikor tehetetlenül állunk egy lényegében közönséges baktériummal szemben."

A német hatóságok eközben a spanyol import uborka fertőzöttségéről nyilatkoztak, ezt az ottani termelők azonban kategórikusan visszautasították. A hasmenésjárványnak eddigre 4 halottja volt és átterjedt Svédországba, Nagy-Britanniába és Hollandiába is. 

Az ÁNTSZ héten körlevélben értesítette az ország összes kórházát: kötelesek azonnal, telefonon tájékoztatni az OEK-et, ha olyan megbetegedést észlelnek, amely a németországi hasmenésjárvánnyal összefüggésbe hozható. Ennek eredményeképpen mostanáig öt minta érkezett a központba, és ezek a szombatra elkészült vizsgálati eredmények alapján mind negatívak lettek a járványt okozó baktériumra.

A spanyol hatóságok - a korábbi tiltakozások ellenére - május 27-én este értesítették az Európai Bizottságot, hogy ideiglenesen bezártak két üzemet Málaga és Almería megyékben, mert feltételezik róluk, hogy onnan szállítottak fertőzött uborkát Németországba. A fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma ekkorra több mint 700-ra emelkedett, a halálesetek száma pedig péntek délutánra hétre nőtt, vasárnap délelőtti adatok szerint pedig számuk már tízre emelkedett. Valamennyien észak-németországiak. A Robert Koch járványügyi intézet arról számolt be, hogy szerte az országban jóval több mint ezer fertőzéses megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak. A betegek közül csaknem háromszáznak az állapota válságos. Egészségügyi szakértők úgy vélik, hogy a járvány még messze nem érte el tetőpontját.

A francia egészségügyi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy Franciaországban három olyan ételmérgezéses esetet észleltek, amely összefüggésbe hozható a németországi hasmenéses járvánnyal. Mindhárom, kórházban ápolt ember a közelmúltban tért haza Németországból.

Ausztriában harminchárom osztrák bioélelmiszer-üzletből vonnak vissza spanyol zöldségeket - jelentette be az Osztrák Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség (Ages). A lefoglalt árut ezután megvizsgálják, hogy kiderüljön, valóban EHEC baktériummal fertőzöttek-e. Aki már vásárolt a termékekből, annak az osztrák egészségügyi minisztérium azt tanácsolja, hogy semmisítse meg azokat.

Az ÁNTSZ ma 14 órától újabb sajtótájékoztatót tart a témában, melyről a MedicalOnline beszámol.

Tünetek:

  • véres hasmenés
  • levertség
  • láz
  • nem megfelelő higiéniás környezetben emberről emberre is terjedhet a baktérium

Védekezés:

  • gyakori, alapos kézmosás
  • a megmososott uborkát is csak hámozva ajánlott fogyasztani

Nem javasolt:

  • antibiotikum kúra
  • hasfogó
(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink