2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Egyelőre nem kell tartanunk a veszélyes baktériumtól

Egyelőre senki sem tudja, milyen méretűvé fajulhat a németországi EHEC járvány, amelynek kiváltó okát jelenleg is keresik a szakemberek. A betegek száma egyelőre nem teszi szükségessé a járvány megjelenítését a nemzetközi jelentő rendszerben, így a hazai szakemberek információi is sajtóhírekből származnak.

Az EHEC bélbaktérium – amelynek nevével alig két napja ismerkedik a nemzetközi közvélemény – lényegében közönséges coli baktérium, tájékoztatta lapunkat az Országos Epidemiológiai (Járványügyi) Intézet főigazgatója. A coli baktériumokkal egyébként régóta vagyunk köszönő viszonyban, az viszont, amely hasmenést okozva Németországban eddig félezer embert betegített meg, s a híradások tanúsága szerint három esetben már halált is okozott, egy olyan fajtája e baktériumoknak, amely rezisztens az antibiotikumokra.

Ezért fontos, figyelmeztet dr. Melles Márta, hogy csínján bánjunk az antibiotikumokkal, s csak akkor használjuk, amikor valóban elengedhetetlenül szükség van rájuk. A túlzott antibiotikum alkalmazása vezet a mostanihoz hasonló esetekhez, amikor tehetetlenül állunk egy lényegében közönséges baktériummal szemben.

Azt jelenleg még nem tudni, hogy mekkorára terebélyesedik a Schleswig-Holstein tartományból útjára indult járvány, amely viszont viharos gyorsasággal Németország 16 tartományából már tízet elért. Ennek ellenére az információkat célszerű értékükön kezelni, hiszen a 80 milliós Németországban eddig mindössze 500 ember betegedett meg. Ez a szám egyelőre oly csekély, hogy még a nemzetközi jelentő rendszerben sem jelent meg.

Kérdésünkre, vajon Magyarországon is megjelenhet az EHEC? – azt a választ kaptuk, hogy egyelőre ennek veszélye – a csekély és földrajzilag elszórt németországi megjelenés miatt – meglehetősen kicsi, de bármikor előfordulhat nálunk is.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink