2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Továbbra sem tudják mi okozza a járványt

Erősödő aggodalom Németországban a hasmenésjárvány miatt

A hatóságok fokozott elővigyázatosságra intenek, hangoztatva ugyanakkor, hogy pánikra nincs ok.

A német egészségügyi illetékesek közlése szerint csaknem bizonyos, hogy a járvány kórokozójának tekintett, úgynevezett EHEC-bélbaktérium általi fertőzés okozta az eddigi haláleseteket, szám szerint hármat. Mind a három áldozat nő. A Németországban korábbról ismert járvány új sajátossága, hogy a fertőzés elsősorban felnőtt nőket érint.

A coli bélbaktérium egyik válfajának számító EHEC-baktérium kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés a hatóságok szerint május közepén Észak-Németországban kezdődött. Azóta már továbbterjedt, és a 16 közül legkevesebb 10 tartományt érint. A fertőzésben megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma már meghaladja az 500-at, közülük csaknem százan életveszélyes állapotban vannak.

Nem tudják mi okozza a járványt

Az egészségügyi hatóságok továbbra is sötétben tapogatóznak azzal kapcsolatosan, hogy valójában mi okozza a járványt. Szerda reggeli értesülés szerint a fertőzés Schleswig-Holstein tartományból indult ki, és azt helytelenül trágyázott zöldség okozta. Nem sokkal később más források ezt cáfolták. A Robert Koch országos járványügyi intézet óva intett az elsietett véleményalkotástól, és alapos vizsgálatot ígért.

Ilse Aigner mezőgazdasági miniszter egy szerdai interjúban a pánikkeltés elkerülésére szólított fel. A miniszter azt hangoztatta, hogy nem kell lemondani a zöldség- és gyümölcsfogyasztásról, viszont feltétlenül szükség van az alapvető higiéniai szabályok következetes betartására. Aigner úgy vélte, hogy a zöldség- és gyümölcsfélék meghámozására, vagy legalábbis alapos mosására van szükség.

Ilyen járvány nem először ütötte fel a fejét Németországban, ezúttal azonban a korábbiaknál jóval gyorsabban terjed, és a tünetek is jóval súlyosabbak, mint az elmúlt években. A fertőzés legsúlyosabb formájában a vörös vértestek pusztulásával jár, így vérszegénységet, továbbá veseelégtelenséget is okozhat. A tünetek alapján illetékesek arra következtetnek, hogy a korábbról ismert bélbaktérium új mutációjáról van szó.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink