hirdetés
hirdetés
2020. január. 27., hétfő - Angelika.
hirdetés

Hasmenéses járvány terjed Németországban

A hatóságok szerint egy különleges bélbaktérium által okozott fertőzésben több tartományban már legkevesebb 140-en betegedtek meg, és 160-nál is több a gyanús esetek száma.

hirdetés

A betegek közül mintegy 40 személy életveszélyes állapotban van. Az úgynevezett EHEC-bélbaktérium nem először ütötte fel a fejét Németországban, a járvány ezúttal május közepén kezdődött. Az első értékelések szerint azonban terjedése gyorsabb, mint korábban.

Az egészségügyi hatóságok egyelőre sötétben tapogatódznak azzal kapcsolatosan, hogy valójában mi okozza a járványt. Szokatlannak számít az is, hogy a fertőzés elsősorban felnőtt nőket érint. Mindez megerősíti azt a gyanút, hogy a fertőzés forrását bizonyos élelmiszerek - a többi között mosatlan zöldég, illetve gyümölcs - jelenthetik.

A megbetegedés általában véres hasmenéssel jár, és tünetei között van fejfájás, általános levertség és láz is. Súlyosabb formájában, illetve gyengébb szervezetek esetében veseelégtelenséget is okozhat.

A baktérium veszélyességét növeli, hogy az eddigi tapasztalatok szerint ellenáll minden antibiotikumnak. A hatóságok szerint mindezt tetézi, hogy a fertőzés emberről emberre is terjed.

A szakemberek fokozott elővigyázatosságra, a higiéniai szabályok fokozottabb betartására, illetve a már megfertőzött vagy gyanús személyek elkülönítésére szólítottak fel a lakosságot.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink