hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Nem politikai megrendelést teljesít az ÁSZ

Az elmúlt kilenc évben a kormány a romapolitikára és az orvosi kamarára hívta fel a az Állami Számvevőszék figyelmét, mondta a Népszavának adott interjúban Domokos László, a szervezet elnöke.

Éppen egy éve adta a Magyar Időknek azt az interjút, amelyben azt mondta: az anarchia és a botrány szavak jutnak eszébe az egészségügyi intézményekről. A Magyar Kórházszövetség indulatosan visszautasította az ön állításait és meghívta egy egyeztetésre. Volt azóta kapcsolatfelvétel ön és a szakmai szövetség között?
 
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és az ellenőrzött intézményvezetők között folyamatos a párbeszéd. A szövetség meghívásának többször is eleget tettünk, az ÁSZ megfelelő szintű képviselettel vett részt konferenciáikon, megosztotta az ellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatait, és kérdést is lehetett föltenni a jelenlévő vezető számára.
 
A kórházszövetség egri kongresszusán valóban ott volt az egyik vezetőtársa, akinek előadására a közönség meglehetősen dühösen reagált.
 
Ha az a kérdés, ki a dühösebb, akkor mondhatom, hogy az ÁSZ is lehetne elég dühös, de nem ez a dolga. Ezen a feszültségen akkor tudunk továbblépni, ha az egészségügyi intézmények gazdálkodásának alapfeltételét, a szabályossági kérdéseket rendbe tesszük. Most éppen a minap nyilvánosságra hozott két újabb – az országos kardiológiai intézetről és a váci kórházról szóló - jelentésünk esetében ugyanazok a törvénysértések jöttek elő, mint eddig mindig: nem tartják be a rájuk vonatkozó előírásokat.
 
Egy gyakorló főigazgató szerint azt várja el az ÁSZ, hogy az intézményben legyen egy nyolcvanfős testület, amely folyamatosan arra figyel, hogy hol vannak a korrupciós kockázatok, ezekről készítsen listákat, és azokat folyamatosan frissítse. Azt is mondta, hogy ha neki erre lenne nyolcvan embere, akkor nem lenne gondja a betegellátással sem.
 
Vitatom, hogy a kórházakban ehhez nyolcvan emberre lenne szükség, hiszen például Göd városának vagy Bucsa községének is ugyanilyen rendszert kell fölépítenie. Ha ez probléma, akkor – a Kásler Miklós miniszter úrral néhány hónapja megkötött együttműködési megállapodás alapján – a kórházszövetség kezdeményezhet jogszabály-módosítást és kérhet ehhez finanszírozást. Úgy tudom, ezt eddig hivatalosan nem tették. De úgy gondolom, nem vitatja ön sem, és az olvasók sem, meg a kórházi vezető sem, akit idézett, hogy a korrupció elleni fellépés feltételeit meg kell teremtenünk az európai jogi környezetben vállalt kötelezettségeinknek megfelelően.
 
Ön szerint miért nem sikerült megértetni a kórházigazgatókkal, hogy miért jó az, amit az ÁSZ csinál?
 
Ez félreértés. Törvény írja elő, hogy a közpénz költését ellenőrizni kell Magyarországon. A Számvevőszék ezt a feladatát tölti be. Nem a betegellátást, hanem a pénzügyi és vagyongazdálkodási szabályok betartását ellenőrizzük. Szerintem akkor nagyobb baj lenne, ha az ÁSZ nem ellenőrizné a kórházakat. Mindenkinek az az érdeke, hogy a kórházak törvényesen működjenek.
 
Sokszor éri az a vád, hogy az ellenőrzésekkel politikai megrendeléseket teljesít. A kórházvezetők gyakran érzik: ahelyett, hogy normális finanszírozást kapnának, bűnbakként próbálják beállítani őket.
 
Ezt határozottan visszautasítom. Arról sem a kormányzattal, sem az aktuális miniszterekkel nem egyeztetünk, hogy mit és hogyan kellene ellenőrizni. Az elmúlt kilenc évben két olyan terület volt, amire a kormányzat határozottan felhívta a figyelmünket. Egyik a roma ügy, a másik pedig az orvosi kamaráé volt. Sok pozitív visszajelzést kapunk, és köszönik, hogy felhívjuk a figyelmüket a problémákra. Éppen a kórházszövetség elnöke hangsúlyozza nagyon sok fórumon, hogy ők is szükségesnek tartják az ellenőrzéseket.

A teljes interjút a Népszava közli.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink