hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

A testhőmérséklet hatása a kilókra

Dr. Roberto Refinetti, a Dél-Karolinai Salkehatchie Egyetem pszichológus professzora a testhőmérséklet és a testsúly kapcsolatát tanulmányozta sovány és kövér kutyákban. Kimutatta, hogy a kövér kutyák alacsonyabb testhőmérsékletűek, mint a soványak, és hogy ez a különbség elegendő ahhoz, hogy megmagyarázza a testsúlyuk közti különbséget.

Dr. Refinetti senior szerzője volt a vizsgálatnak, amelyet az olasz, szicíliai Messinai Egyetem kutatóival közösen végzett, és tanulmányuk az International Journal of Obesity augusztus 10-i számában jelent meg.

„Nem ismerjük pontosan az Egyesült Államokban zajló kövérség-járvány okait. Az egyik lehetséges ok az alacsony testhőmérséklet és az elhízás közötti összefüggés” – mondta dr. Refinetti.

Vizsgálatában több éven át összehasonlította 287 sovány és kövér kutya rektális hőmérsékletét. Azt találta egyrészt, hogy a nagyobb kutyák testhőmérséklete alacsonyabb, mint a kisebbeké, másrészt ha a testméret ugyanolyan volt, akkor a kövér kutyák testhőmérséklete alacsonyabb volt a soványokénál.

Azok állatok/emberek, akiknek megszokott testhőmérséklete alacsonyabb az átlagosnál, folyamatosan kevesebb energiát adnak le, mint magasabb testhőmérsékletű fajtársaik, ez pedig hízáshoz vezethet.

Általános törvény, amely mind a kutyákra, mind az emberekre áll, hogy a súlygyarapodás oka a zsír felhalmozódása a szervezetben, ami akkor történik meg, ha az állat vagy az ember több energiát fogyaszt, mint amennyit lead. A különbözetből lesz a zsír. Az étrend megfelelő változtatásával csökkenteni lehet a bevitt energiamennyiséget, az energialeadást pedig fizikai munkával lehet növelni. Az első megoldás hátránya azonban az éhségérzet, a második pedig olyan motivációt igényel, amellyel sok ember nem rendelkezik.

Az energialeadás egyik fontos módja azonban a hőtermelés: a melegvérű állatok folyamatosan hőt termelnek, hogy fenntartsák testhőmérsékletüket, és ezzel viszonylag sok energiát használnak el. A normális testhőmérséklet azonban egyénenként változik: vannak olyan állatok/emberek, akiknek megszokott testhőmérséklete alacsonyabb az átlagosnál, és ezek folyamatosan kevesebb energiát adnak le, mint magasabb testhőmérsékletű fajtársaik. Ha ez több hónapon keresztül fennáll – márpedig tipikusan ez a helyzet –, önmagában ez megmagyarázza az egyedek testsúlya közötti különbséget.

Bár a vizsgálatot emberekben nem ismételtük meg, eredményeink azt sugallják, hogy az emberi kövérséget is okozhatja a testhőmérséklet alacsonyabb volta” – mondta dr. Refinetti.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink