hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Táplálkozás

A molett emberek élnek legtovább

A túlzott soványság nagyobb kockázatot jelent, mint az elhízás, és a negyvenéves koruk körül enyhén molett emberek élnek a legtovább egy hosszú távú japán felmérés eredménye szerint.

A 40 éves koruk körül kissé túlsúlyos emberek hat-hét évvel tovább élnek, mint a nagyon soványak, akik még a kövérekhez képest is öt évvel rövidebb élettartamra számíthatnak. A felmérést a japán egészségügyi minisztérium kutatócsoportja végezte Cuji Icsiro, a Tohoku Egyetem professzora vezetésével.

Mintegy 50 ezer 40 és 79 év közötti ember életét követték nyomon tizenkét éven át a szakemberek. „Úgy találtuk, hogy a sovány emberek kockázata a legnagyobb. Felmerült, hogy a soványak élete azért rövidebb, mert több közöttük a beteg vagy a dohányos, ám a különbség alig változott, amikor kiiktattuk ezeket a tényezőket” - mondta el a tanulmányban résztvevő Kurijama Szinicsi, az egyetem munkatársa.

A kutató hozzátette, hogy a túl vékony emberek rövidebb élettartamát egyes betegségekre, például a tüdőgyulladásra való nagyobb hajlamuk, valamint ereik sérülékenysége magyarázhatja. A szakember azonban hangsúlyozta: nem ajánlja, hogy az emberek annyit egyenek, amennyit akarnak. Inkább azt javasolja, hogy a normál testsúlyúak ne hízzanak, ám a túl soványak szedjenek fel pár kilót.

A tanulmány negyvenéves koruk körül négy súlycsoportba osztotta az embereket a BMI-index alapján. (Ezt a számot úgy kapjuk meg, ha a kilogrammokban számított testtömeget elosztjuk a méterben számított testmagasság négyzetével.) Normál testsúlynak a 18,5 és 25 közötti BMI-értéket tekintették , a 25 és 30 közötti számított enyhe túlsúlynak, a 30 fölötti kövérnek.

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés