2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Nem csak az ízületekre veszélyes a túl sok sport

A túledzettségi szindróma okozta problémák a hormonális-, és idegrendszertől kezdve az izmokban, az emésztésben, a pszichében, sőt akár a szexuális képességekben is érzékelhetővé válnak. Az mno.hu készített összeállítást a témában.

A túledzettség következtében megnövekedhet a sportsérülések és a depresszió kockázata, szűnni nem akaró kimerültség lehet úrrá az érintetten. Ahogy a legtöbb testi működési zavarra, úgy e szindrómára is igaz az, hogy az ellene való védekezés a pontos ismereteken, a megelőzésen és az enyhe állapotban történő felismerésen alapszik – írja az mno.hu.

A szindróma egy viszonylag lassú folyamat eredménye, súlyosbodásának jól elkülőníthető szakasza vannak. A különböző stádiumok tüneteikben és a mögöttük rejlő élettani jelenségekben egyaránt különböznek.

Az első fázist funkcionális túledzettségnek is nevezik, ahogy azt Phil Maffetone sportorvos teszi honlapján - írja a portál. Az ebben az állapotban jelentkező tünetek a legtöbb sportolónak – hacsak nem figyeli testének jelzéseit tudatosan – talán fel sem tűnnek, hiszen olyan enyhék, hogy egyáltalán nem érik el azt a szintet, amit már kórosnak vagy akár csak figyelemfelhívónak tekintenénk. Ez általában az edzés hatására korábban egyenletesen növekvő teljesítmény stagnálásában, esetleg rövid ideig tartó, kis mértékű visszaesésében jelentkezik. Az állapot műszeres vizsgálattal kimutatható, mert ugyanakkora teljesítmény leadásához nagyobb pulzusszám társul – tájékoztat a honlap.

A visszaesést gyakran hirtelen teljesítménynövekedés követi, amely meggyőzheti az edzést végző embert arról, hogy minden rendben van. Eközben a kimerültség következtében azonban gyakran elkezd megbomlani az egyensúly a szervezet aerob és anaerob izomműködése között az anaerob irányába. A mellékvese hormontermelése is zavarttá válhat, amely főként adrenalint és szteroid típusú hormonokat termel. A sportoló számára is érezhető tünetek ilyenkor a fáradékonyság (amely gyakran megnövekedett kávéfogyasztásban ölt testet), az alvászavarok (álmatlanság vagy éppen folytonos álmosság), éhségérzet és a megnövekedett vágyódás az édességek iránt. Utóbbi miatt a testsúly kis mértékben megnövekedhet, és a bevett testsúlycsökkentő praktikák veszíthetnek hatékonyságukból.

Részben az enyhe hormonális zavar, részben a túlerőltetett edzés hatására megnövekedhet a sérülések kockázata. A mellékvesét érintő hatások megemelhetik a kortizolszintet, amely áttételesen csökkenti a vér tesztoszteron- illetve DHEA-koncentrációját (a DHEA a dehidroepiandroszteron, a mellékvese és más mirigyek által termelt szteroid hormon, amely egyrészt a szexhormonok szintézisének köztes terméke, másrészt viszont számos egyéb élettani funkciót is tulajdonítanak neki, minthogy sok sejtfelszíni receptorhoz képes kötődni). A szexhormonokat érintő hatások zavart okozhatnak a nemi működésben. Nőknél felborulhat a menstruációs ciklus (amely akár a menstruáció teljes elmaradásával is járhat). Mindkét nemnél csökkenhet a nemi vágy és a teljesítőképesség, de időleges terméketlenség is bekövetkezhet – részletezik az mno.hu cikkében.

Ha nem ismerik fel időben a túledzettséget, a fent részletezett tünetek súlyosbodnak, egymást erősítik, és a sportoló beléphet a túledzettségi szindróma második, szimpatikus szakaszába. Az adrenalin hormon közvetítette élettani hatások általában a lebontó folyamatok felé tolják el az anyagcsere egyensúlyát, növekszik a nyugalmi szívfrekvencia, állandó izgatottság lesz úrrá az emberen, mintha folytonosan készültségben kellene állnia, hogy hirtelen mozgósítsa izmainak minden tartalékát. A sportolók ezt a fázist legegyszerűbben nyugalmi pulzusuk rendszeres mérésével és regisztrálásával ismerhetik föl.

A teljes cikkért kattintson az mno.hu-ra.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink