2021. július. 29., csütörtök - Márta, Flóra.
hirdetés
hirdetés

Ne adjon esélyt a stroke-nak!

A Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Stroke Társaság, valamint a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság ma indította útjára a „Ne adjon esélyt a stroke-nak” elnevezésű, társadalmi célú felvilágosító kampányt.

A felnőttek körében a pitvarfibrilláció számít a leggyakoribb szívritmuszavarnak. Aki pitvarfibrillációban szenved, ötször nagyobb esélye van arra, hogy szélütést kapjon. Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke a szerdai tájékoztatón elmondta: ma Magyarországon megközelítőleg 130-150 ezer embert érint a betegség, ám ennek kétszerese is lehet a betegek száma azokkal együtt, akiket eddig még nem diagnosztizáltak. A pitvarfibrilláció ugyanis nem okoz látványos tüneteket, így nehezen felismerhető. Statisztikai előrejelzések szerint az EU-ban a pitvarfibrilláló betegek száma 2050-re mintegy 2,5-szeresére nőhet.

A „Ne adjon esélyt a stroke-nak” elnevezésű program mindenki számára hozzáférhető információkkal kívánja támogatni a beteg és az egészséges populációt egyaránt. A www.pitvarfibrillal.hu weboldalon számos hasznos információ mellett a látogató felteheti kérdéseit is, amelyekre szakemberek válaszolnak.

MedicalOnline
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.