2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés
hirdetés

NDM-1 gén terjed a világban, multirezisztens baktériumok

A szakemberek a nemrég megtartott antibiotikum kongresszuson (ICAAC) világméretű járványveszélyről beszélnek.

Egyre több esetben derül ki, hogy az a gén, amely felelős az NDM-1 (New Delhi metallo-béta-laktamáz) által kialakuló antibiotikum-rezisztenciáért, és emiatt a vele rendelkező baktériumok okozta fertőzésekkel szemben szinte nem rendelkezünk hatásos antibiotikumokkal, az indiai szubkontinens országaiból (India, Pakisztán, Banglades) szétterjedt a világban. Kimutatták megjelenését Ausztráliában, Franciaországban, Japánban, Kenyában, Észak-Amerikában, Szingapúrban, Tajvanon és az Egyesült Királyságban. A szakemberek a nemrég megtartott antibiotikum kongresszuson (ICAAC) világméretű járványveszélyről beszélnek.

Az esetek elemzése kapcsán az is világossá vált, hogy a megbetegedettek jelentős része indiai utazáson vett részt. A gyors terjedéshez valószínűleg az is hozzájárul, hogy az indiai szubkontinens említett országaiban igen sok antibiotikumot használnak mindenfajta kontroll nélkül, igen rosszak a higiénés viszonyok, és a nagy zsúfoltság miatt tömeges hasmenések fordulnak elő. Az sem elhanyagolható, hogy ezekből az országokból nagyon sokan vándoroltak ki (kb. 20 millióra tehető a diaszpóra) és térnek időnként vissza szülőföldjükre.

Egyes esetekben, az izolált baktériumok csak colistinre, tigecyclinre és fosfomycinre voltak érzékenyek, mások pánrezisztensnek bizonyultak.

Forrás: 50th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC). Abstracts C1-675a and C1-1332. Presented September 14, 2010. MMWR 2010; 59 (24): 750.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.