hirdetés
2022. augusztus. 13., szombat - Ipoly.
hirdetés

 

Nagy lépés a férfiak kiküszöbölése felé

Brit kutatóknak sikerült emberi hímivarsejteket előállítani nőnemű embrionális őssejtekből. Az egyik lehetséges következmény: a leszbikus pároknak is lehet majd saját, vér szerinti gyerekük a jövőben.

A férfiak és a nők ivari kromoszómái különböznek egymástól. Mindkét nem tagjai hordoznak X kromoszómát, de ennek párja a nőknél egy másik X kromoszóma, a férfiaknál viszont egy Y kromoszóma. Az Y kromoszómán több olyan gén foglal helyet, amelyek nélkülözhetetlenek a hímivarsejtek fejlődéséhez.

Ezért sok kutató úgy gondolta, hogy spermiumokat csak hímivarú embrionális őssejtekből lehet előállítani. Ezt a teljesítményt már 2006-ban elérte a Newcastle-i Egyetem egyik kutatócsoportja: Karim Nayernia professzor vezetésével hím egerek embrionális őssejtjeiből előállított spermiumokkal termékenyítettek meg nőstényeket. Az eljárás folyamán hét kölyök született, amelyből hat megérte a felnőttkort, bár az életben maradt egerek nem voltak teljesen egészségesek.

A kísérletek folytatásaként 2010-ben sikerült felnőtt férfiakból származó csontvelősejteket is kezdetleges hímivarsejtekké átalakítani.

A legújabb eredmény, hogy ismét embrionális őssejtekből készítettek kezdetleges spermiumokat, de az őssejtek most emberből, és nem hím-, hanem nőnemű embrióból származtak. Az előzetesen bejelentett eredményről egyelőre nem jelent meg szakmai publikáció. Nayernia és kollégái a következő lépésként azt tervezik, hogy a primitív sejteket számfelező osztódásra (meiózisra) bírják rá, és így érettebb hímivarsejteket alakítanak ki.

Nayernia már azt is kérelmezte az egyetem etikai bizottságánál, hogy engedélyezzék a női csontvelőből származó őssejtek használatát a további kísérletekhez, mert ezekből a sejtekből is szeretnének spermiumokat készíteni.

A teljes cikk az [origo]-n

Pesthy Gábor
a szerző cikkei

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink