hirdetés
2023. február. 04., szombat - Ráhel, Csenge.
hirdetés

Nagy Anikó: 1,5-2 év múlva válhatnak láthatóvá az eredmények

Az elmúlt hónapokban átalakult az egészségügyi államtitkárság szerkezete, újrafogalmazták a helyettes államtitkárok feladatait, számolt be a XXII. ÖEN – Egészségügy 5 Dimenzióban című évadkezdő szakmai konferencián az Emmi egészségügyért felelős államtitkára.

Újdonság például, hogy az egyik helyettes államtitkár gazdálkodás- és pénzügyi felügyelettel foglalkozik, de hozzá tartozik a szabályozottsággal kapcsolatos ügyek vitele is. A szervezeti struktúra átalakításának másik fontos iránya az országos tisztifőorvos szerepének megerősítése, ugyanakkor egyszerűsítették az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) struktúráját, s a jövőben jelentősebb szerepet kapnak a térségi igazgatók. A formálódó egészségügyi stratégia célja az emberek egészségben eltöltött életéveinek növelése, ezt szolgálja a közelmúltban elkészült öt nagy nemzeti egészségügyi program, amelyek mindegyikéhez cselekvési és akciótervek kapcsolódnak majd.

A gazdálkodási, pénzügyi, finanszírozási területen – említette a rendkívüli feladatok között Nagy Anikó – gyors és mélyreható vizsgálatokat kell végezni. Ez a munka még az idén megkezdődik, s minden egyes kórházra kiterjed. Mint kiderült, két fő területet vesznek górcső alá: a szabályosság-szabályozottság helyzetét, valamint a gazdálkodási-pénzügyi folyamatokat, s kapacitásokat.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_andreypopov'>andreypopov / 123RF Stock fotó</a>

Az e célból létrehozott szakértői csoportok pontos program szerint végzik majd feladatukat. Ugyanakkor nemcsak az egyes kórházak gazdálkodásának eredményességét vizsgálják, hanem az egy-egy térségen belüli intézmények közötti kapcsolatot is. E munka célja lényegében rendet tenni a hiányzó, illetve felesleges funkciók között, a rendelkezésre álló pénz hatékony felhasználása érdekében, tehát hogy ne utólag kelljen konszolidálni kórházakat, de ha erre mégis sor kerül, akkor az ily módon utalt pénz felhasználása is ellenőrizhető legyen. E munkával kapcsolatban az államtitkár nem kecsegtetett gyors sikerrel, úgy vélte, másfél-két év szükséges ahhoz, hogy az eredmények rendszer szinten is láthatóvá váljanak.

Külön intézkedési terv készül a HBCS felülvizsgálatáról, s feltehetően szeptemberre elkészül az a sürgősségi programterv is, amely komoly segítséget jelenthet a nagy betegszámú, vezető sürgősségi osztályoknak.

A főváros legnagyobb sürgősségi központját működtető Honvédkórházban kialakult helyzetre emlékeztette az egyik hozzászóló Nagy Anikót, aki elmondta, hogy a sürgősségi rendszer átalakításán dolgozó munkacsoport az „asztal közepére tette” a Honvédkórház ügyét, azt vizsgálva, miként tudnak ellátásszervezéssel szakmai segítséget nyújtani a probléma megoldásában. Az államtitkár az önkéntes túlmunkát felmondókkal kapcsolatban  úgy vélte, nem szerkezeti problémáról van szó, ebben az esetben a munkáltató és a dolgozók közötti megegyezésre van szükség.

Nincs létszámstop, a rezidensek felvehetők, szögezte le az államtitkár egy másik kérdésre válaszolva, hozzátéve, hogy 241 szakorvosjelölt szerződése már úton van, s a többiekét is készítik elő. Összesen egyébként a szeptember végén kikerülő 380 végzőssel együtt a rezidensek száma meghaladja a 800-at.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
hirdetés

Könyveink