hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Működik az e-recept

Működőképesnek bizonyult az e-recept szoftver Romániában, de az orvosok közül sokan nem tudják használni - mondta hétfőn Marius Filip, az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) főorvosa az árkedvezményes gyógyszerek felírására és kiadására kialakított új számítógépes rendszer üzembe helyezésének napján, írta az MTI.

Romániában hétfőn kezdték meg az elektronikus vény bevezetését, augusztustól pedig már kötelezővé válik az e-recept használata az orvosok és a gyógyszerészek számára.

Filip szerint a rendszer üzembe helyezésének első órájában 130 e-receptet állítottak ki az országban, ami azt bizonyítja, hogy működik a szoftver, de sok orvos nem az e-receptek írására kialakított programot, hanem továbbra is az Integrált Informatikai Rendszert (SIUI) használja a vények kitöltésénél.

Az elektronikus receptet az orvos írja fel, akárcsak a hagyományosat, a beteg kap róla egy másolatot, amivel elmegy a gyógyszertárba, ahol a számítógépes rendszeren keresztül elérhető e-recept alapján megkapja a számára felírt gyógyszert. A szakemberek szerint a korszerű megoldással elkerülhető, hogy egy betegnek a más panaszok miatt rendszeresen szedett gyógyszereivel összeférhetetlen kezelést írjanak fel.

Romániában előfordul, hogy a kedvezményes vagy ingyenes gyógyszerre jogosult személyek mások számára is kiváltanak készítményt: a CNAS szerint az e-recept bevezetése kiszűri az ilyen visszaéléseket.    

Filip közölte: a 11 ezer családorvos több mint 90 százaléka beszerezte már az ártámogatott e-receptek kiadásához szükséges elektronikus aláírást. A gyógyszertárak október elsejéig kaptak haladékot a e-receptek kiadásához szükséges vonalkódolvasók beszerzésére.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink