2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Romániában jön az elektronikus recept

Romániában júliustól bevezetik az elektronikus receptet, amelynek célja hatékonyabbá és gazdaságosabbá tenni az egészségügyi rendszer működését.

Július 1-jétől kísérleti jelleggel próbálják ki az elektronikus vényt, és ha egy hónap alatt nem tapasztalnak komolyabb rendellenességet, akkor augusztustól már kötelezővé válik használata az orvosok és a gyógyszerészek számára. A szekelyhon.ro romániai magyar portál szerint az elektronikus recept bevezetése lehetővé teszi, hogy hatékonyabban felügyeljék az egészségügy költségeit, miután a nemzetközi hitelezők és a román kormány is elismerte, hogy túl nagy a pazarlás az egészségügyben.

Az elektronikus receptet az orvos írja fel, akárcsak a hagyományosat, a beteg kap róla egy másolatot, amivel elmegy a gyógyszertárba, ahol a számítógépes rendszeren keresztül elérhető elektronikus recept alapján megkapja a számára felírt gyógyszert. A szakemberek szerint ezzel a korszerű megoldással elkerülhető, hogy egy beteg tévedésből ellentétes hatóanyagú orvosságot kapjon, hiszen a névre szóló elektronikus recepten szerepel minden olyan készítmény, amelyet a betegnek felírtak. Romániában előfordul az is, hogy a kedvezményes vagy ingyenes gyógyszerre jogosult személyek mások számára is kiváltanak készítményt, a szakemberek szerint az elektronikus recept bevezetése után ezek a visszaélések már kiszűrhetők.

Eredetileg június 1-jétől kellett volna bevezetni az új rendszert, de elhalasztották egy hónappal, miután a gyógyszerészek és az orvosok számára nem volt biztosítva valamennyi infrastrukturális feltétel, de az érintettek felkészítése is elmaradt. Hargita megyében például mintegy háromszáz orvos és száz gyógyszerész számára tartanak felkészítőt júniusban. A megyében a gyógyszerkibocsátásban érintett orvosi rendelők és gyógyszertárak mindegyike rendelkezik internetkapcsolattal, de az orvosoknak be kell szerezniük egy nyomtatót, a gyógyszertáraknak pedig egy speciális jelolvasót.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink