2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Mozgó eutanáziaklinika is működhet Hollandiában

Akár házhoz menő, mozgó "eutanáziaklinika" kezdi meg működését Hollandiában jövőre, amely speciálisan képzett orvosok részvételével megkönnyítheti az ezt kérő gyógyíthatatlan betegek távozását.

Holland sajtójelentések szerint az újítást indítványozó szakosodott szervezet (NVVE) azzal érvelt, hogy azok az emberek, akik – legtöbbször elviselhetetlen fizikai szenvedéseik megváltására  a méltó halált választják, általában otthon szeretnének meghalni. Vannak továbbá, akiknek a kérését azért nem tudják teljesíteni, mert az egészségügyi intézményekben nem tudják fogadni őket.

Az NVVE szerint az ezres nagyságrendet is elérheti azoknak száma, akik az új kezdeményezésnek köszönhetően jutnak hozzá a kezeléshez. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a jövőben az eddiginél kevésbé indokolt esetben is végeznek eutanáziát az országban. Az eljárásért folyamodóknak ugyanúgy betegfelvételi eljáráson kell részt venniük, mintha kórházban ápolnák őket, több orvos egybehangzó szakvéleményével is rendelkezniük kell.

Hollandiában – amely a világ legliberálisabb országai közé tartozik – szigorú szabályok betartása mellett, nem büntetik az eutanáziát. A feltételek közé tartozik, hogy az érintett elviselhetetlen fájdalmakkal járó gyógyíthatatlan betegségben szenvedjen, és szenvedéseinek megrövidítését maga kérje még teljesen tiszta tudatállapotban.

Sajtóközlések szerint az országban évente mintegy tízezer eutanáziakérelem érkezik az illetékes szervekhez, ám ennek csak átlagosan egyharmadát teljesítik a szükséges feltételek hiányosságai miatt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink