hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

MOK: 125 intenzíven kezeltből 87 oltatlan

Adatokat közölt a Magyar Orvosi Kamara azzal kapcsolatban, miként oszlik meg az intenzív osztályon kezelt betegek száma oltottak és oltatlanok között.

Mint azt oldalukon közlik, 125, intenzív osztályon kezelt betegből*:

70 fő intubálva, altatva lélegeztetőgépen van,
35 fő non-invazív lélegeztetésben részesül (NIV),
20 fő maszkon keresztül kap oxigént.

87 fő oltatlan,
31 fő négy hónapnál régebben oltott,
7 fő négy hónapon belül oltott,
ezen belül  2 fő háromszor oltott.
 
A kamara szerint fontos megjegyezni, hogy az intenzív osztályokon fekvő betegek között jelentős eltérés volt az oltott/oltatlanok, illetve az intubált/nem intubált betegek számában. Ez felhívja a figyelmet arra, hogy a tapasztalatok megosztásának tilalma gátolja a betegek számára legjobb megközelítés egységes használatát.
 
Érdekesség, hogy az oltott páciensek jellemzően az 1930-50-es években születtek, míg az oltatlanok között a 90-es években születettek is vannak.

Az oltottság adatai a mintában: Sinopharm (15 fő), Astra-Zeneca (7 fő), Pfizer (5 fő), Janssen (5 fő), Szputnyik (4 fő), Moderna (1 fő), és 1 beteg csak 1 db 4 hónapon túli Pfizer oltással rendelkezett, azaz  az országban beadott vakcinák arányához viszonyítva az intenzív osztályon kezeltek között magasabb arányban fordulnak elő a Sinopharm, Astra-Zeneca és Janssen vakcinával oltottak. 
_____
 
*Több intenzív osztályon fekvő beteg együttes száma egy adott napon. Az intenzív osztályok betegfelvételi módszere eltér, ezért a non-invazív módszerrel lélegeztetett betegek száma az itt jelöltnél magasabb lehet. Nem reprezentatív kutatás.

cimkék

hirdetés

Könyveink