2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Németországban már daganatos betegek műtéteit is el kell halasztani

A belga kormány péntek délután járványügyi szigorításokat rendelt el, az új koronavírusos fertőzések növekedő száma, és az egyre jobban túlterhelt egészségügyi rendszer miatt. Az oltást a csehek 20 százaléka  elutasítja. Nemzetközi kitekintés.

A belga intézkedések értelmében, a maszk beltéri viselésre vonatkozó kötelezettséget 6 éves kortól a gyermekekre is kiterjesztik, az oktatási helyiségeket a megnövekedett testhőmérséklet mérésére alkalmas műszerrel kell felszerelni. Az óvodák és az általános iskolák számára a karácsonyi szünet egy héttel korábban, már december 18-án megkezdődik, a közép- és felsőoktatásban csak a tanórák felét lehet tantermi részvétellel megtartani.

A hétvégén hatályba lépő intézkedések a 400 főnél többet számláló beltéri rendezvényeket megtiltják, hétfőtől a minimális létszám 200-ra csökken. A mozik és színházak továbbra is fogadhatnak vendégeket, azonban az ülőhelyek között be kell tartani a 1,5 méteres távolságot. A kormány a vendéglátóipart érintően nem vezetett be szigorításokat, az éttermek és a bárok zárási időpontja továbbra is este 11 óra maradt.  

Míg Belgiumban a legmagasabb az új fertőzések száma Európában, - a héten napi átlagban 17 861 esetet regisztráltak -, addig a halálesetek száma viszonylag alacsonyabb. Az elmúlt hét napban átlagosan naponta 44 ember halt meg a fertőzés következtében. Az országban 75,5 százalékos az átoltottsági arány.

*

A koronavirus elleni oltást a cseh lakosság mintegy 20 százaléka határozottan elutasítja, derült ki egy országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában. A megkérdezettek 14 százaléka úgy döntött, hogy semmiképpen sem hagyja beoltatni magát, míg 6 százalékuk még habozik, hogy felvegye-e az oltást vagy sem. Az oltás kötelezővé tételét a megkérdezettek 43 százaléka támogatja, ugyanilyen nagyságú a kötelező oltást elutasítók aránya is. A harmadik, emlékeztető oltási adagot az oltáspártiak döntő többsége minél hamarabb szeretné felvenni.

A 10,7 milliós Csehországban 6,4 millió személy vette fel eddig az oltás mindkét adagját, a harmadik adagot pedig már több mint egymillióan. Az oltást a nehezebb szociális helyzetben élők és a fiatalok utasítják el gyakrabban, míg a 60 éven felettiek körében a támogatás aránya jóval magasabb.  

*

Franciaországban is megjelent a koronavírus omikron variánsa, eddig kilenc esetet diagnosztizáltak öt különböző régióban. "Amint az érintettek pozitív PCR-teszt eredménye ismertté vált, karanténba kerültek az otthonaikban a kontaktszemélyeikkel egyetemben, még a vírusvariáns beazonosítására alkalmas szekvenálási  elemzések eredménye előtt", olvasható az egészségügyi tárca  közleményében. Valamennyi fertőzött a közelmúltban érkezett a dél-afrikai régióból, Nigériából, Mozambikból és a Dél-afrikai Köztársaságból. Az  első omikron-fertőzöttet a tengerentúli Réunion szigetén diagnosztizálták, majd a Párizs körüli Ile-de-France régióban, Elzászban, a Loire-menti megyékben azonosítottak fertőzéseket. A francia Riviérán és Auvergne-Rhone-Alpes régióban is diagnosztizáltak egy-egy esetet.

Olivier Véran egészségügyi miniszter a France Info hírrádióban pénteken elmondta: feltételezhető, hogy az omikron variáns már hetek óta terjed az országban, s "egyértelmű, hogy legalább annyira fertőző, mint a delta variáns". A tárcavezető ugyanakkor hozzátette: "az első jelek, amelyek a dél-afrikai régióból érkeznek, nem azt mutatják, hogy az esetek különösen súlyosak lennének". Elismerte viszont azt is, hogy az új mutánsnak "a járványra gyakorolt hatásait egyelőre nem ismerjük".

Franciaországban továbbra is a koronavírus delta variánsa a meghatározó, s a jelenlegi, az ötödik járványhullámban az új megfertőződések mintegy 99,8 százalékát okozza. A párizsi Pasteur Intézet modelljére hivatkozva, a miniszter kifejtette, hogy az ötödik hullám tetőzése január végén várható, azaz addig a napi esetszám és a kórházban ápoltak számának emelkedésével számol a kormány. 

Franciaország az egyik legjobban átoltott társadalom az Európai Unióban: az oltásra jogosultak 90 százaléka vette fel eddig az első adagot, s amióta szombaton megnyílt a lehetőség minden 18 éven felüli számára az emlékeztető, harmadik oltás igénylésére, több, mint 5,5 millióan foglaltak időpontot az interneten.

Franciaországban a védettségi igazolás január 15-től csakis három oltással lesz érvényes, s aki a második oltás után hét hónappal sem vette fel a harmadik adagot, elveszti a védettségi igazolását. Az ötödik hullám továbbra is felszálló ágban van: míg egy hónappal ezelőtt naponta 6 ezer új fertőzöttet jelentettek, az elmúlt hét napban 36 ezer volt az új megfertőződések napi átlaga, de az elmúlt napokban már az 50 ezret közelítette a napi esetszám. A kórházban ápoltak száma is fokozatosan nő: a 10 ezer kórházban ápolt fertőzöttek közül kétezer állapota súlyos. Véran miniszter szerint jelenleg minden tizedik percben egy fertőzött beteg kerül intenzív osztályra. Erre a harmadik hullám óta nem volt példa. 

*

A járványügyi korlátozások szigorításával együtt is tovább emelkedik a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren Németországban, és az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegséggel (Covid-19) kórházba kerülők nagy száma miatt már daganatos betegek műtétjeit is el kell halasztani pénteken közölt adatok szerint. Jens Spahn ügyvezető egészségügyi miniszter berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy az előző nap elhatározott szigorításokat "későn, sokak számára sajnos túl későn" vezetik be, és hatásuk csak hetek múlva érződik majd, ezért a kórházak terhelése tovább emelkedik, és karácsony körül érheti el "szomorú csúcspontját".

A nyomás akkor is emelkedik, ha mindenki betartja az összes járványügyi szabályt, mert "a tegnap, a tegnapelőtt és a ma azonosított fertőzöttek egy része minden bizonnyal intenzív osztályon találja magát a jövő héten vagy az azt követő héten" - jegyezte meg Jens Spahn, utalva arra, hogy a járvány negyedik hullámának eddigi tapasztalatai szerint a fertőzöttek 0,7 százaléka a fertőződés megállapításától számított hét-tíz napon belül intenzív kezelésre szorul. Azzal számolnak, hogy a karácsony körüli tetőzés idején ötezernél is több Covid-19-es esetet kell majd ellátni az intenzív osztályokon.

Lothar Wieler, a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője az utóbbi napok enyhén javuló járványügyi statisztikáiról elmondta, hogy korai volna trendfordulóként értékelni az adatokat. Kiemelte, hogy a helyzet egyelőre súlyos, a vírus annyira elszabadult, hogy a lakosság több mint egy százaléka - 926 ezer ember -  "aktív eset", és a nem regisztrált fertőződésekkel együtt akár három százalék is lehet ez az arány. A kapacitáshiány miatt már 5 százalékkal csökkent a daganatos betegeken elvégzett műtétek száma a járvány előtti időszakhoz képest, és egyelőre a helyzet további romlásával kell számolni.

*

A világon 264 924 275 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 242 933 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 264 202 450 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 234 183 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink