hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mire jó a hiperbár oxigénterápia?

Míg korábban szinte kizárólag a búvároknál fellépő dekompressziós betegség kezelésére alkalmazták az orvosi tisztaságú oxigén belélegeztetését, napjainkban már egyfajta wellness-szolgáltatásként is kínálják.

Kapcsolódó cikkek

A búvárok túl gyors emelkedésekor, azaz az általuk tapasztalt gyors nyomáscsökkenéskor a szervezetben formálódott nitrogén-buborékok nem tudnak kellő sebességgel a tüdőn keresztül távozni. Mindez – a keszonbetegség vagy dekompressziós szindróma – rossz közérzetben, fáradtságban, ízületi fájdalmakban, vagy akár végtagzsibbadásban és -bénulásban, szédülésben, látászavarban, émelygésben ölthet testet. Ezek a fajta búvárbalesetek hiperbár oxigénterápiával (HBO), azaz 100 százalékos tisztaságú oxigén 30-120 percen keresztüli belélegeztetésével és a folyamat végén a nyomás szabályozott csökkentésével kezelhetők.

A HBO alkalmazási köre bővül

A HBO alkalmazási területe ma már messzemenően túlmutat a dekompressziós szindróma kezelésén, és alkalmazásának eredményességét egyre több kórkép esetén igazolják a kutatások.

A HBO alkalmazásának létjogosultsága számos esetben nem kérdőjelezhető meg, mivel az atmoszferikus nyomás két és félszeresén belélegzett oxigén nemcsak a vörösvértestekhez kötődő, hanem az oldott formában jelenlévő oxigén mennyiségét is sokszorosára növeli. Ennek elsősorban az érszűkületek, vagy a nagyon szűk kapillárisok esetén van előnye, amelyeken a vörösvértestek nem vagy alig férnek át, így az általuk történő oxigénszállítás sem valósulhat meg. A HBO-nak köszönhetően a vérplazmában lévő oldott oxigén ezekre az egyébként oxigénhiányos területekre is eljuthat, ilyen módon javítva az érintett szövetrészek oxigénellátását.

A HBO FDA-által is elfogadott indikációi

Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA, 13 indikációban találta hatásosnak és biztonságosnak a HBO használatát, amik a következők:

  • dekompressziós szindróma
  • akut traumás ischémia
  • gázembólia
  • arteriális elégtelenség
  • nagyfokú vérveszteség miatti anémia
  • égési sérülések
  • szén-monoxid mérgezés
  • bizonyos agyi- és sinus-fertőzések
  • gázgangréna (Clostridium-fertőzés)
  • nekrotizáló lágy szöveti fertőzések
  • sugárzás okozta sérülések (pl. radioterápia mellékhatásaként)
  • koponyaűri tályogok
  • bőrtranszplantáció.

Az előbbiek értelmében célravezető lehet a HBO a diabéteszes láb kezelésében; vizsgálatok utalnak arra, hogy a HBO csökkenti a fekélyes diabéteszes láb esetén az amputáció szükségességének valószínűségét.

Nem „wellness-szolgáltatás”

Lényeges felhívni a figyelmet arra, hogy nem általános gyógymódról van szó bármely problémára, és főleg nem a szervezet wellness-szerű energizálására, fiatalítására, frissítésére szolgál.

Számos kórkép, köztük HIV-fertőzés, Alzheimer- és Parkinson-kór, asztma, depresszió, migrén, hepatitis, szklerózis multiplex, stroke, agy- és gerincsérülések esetén például (még) nem igazolt a HBO hatásossága és biztonságossága.

HBO-kezelés zenével és relaxációval egybekötve

Egyetlen HBO-kezelés időtartama 30-120 perc, ami alatt a betegek (általában többen) egy nyomáskamrában fekszenek vagy ülnek, nagynyomású, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be, szakszemélyzet felügyelete mellett.

Míg például a szén-monoxid mérgezés tüneteinél három HBO-kezelés elegendőnek bizonyul, addig a diabéteszes láb kezelése 20-40 alkalomba is telhet.

A HBO kényelmesebbé tétele érdekében relaxációs zene hallgatására vagy tévézésre is lehetőség nyílik néhány kezelőkamrában.

Pánikrohamot kaphat, klausztrofóbiás lehet a kamrában

A mellékhatásokat tekintve a magas nyomás miatt a HBO fület érintő nemkívánatos hatásai emelendők ki. A középfül barotraumája a kezeltek mintegy 2 százalékát érinti, és ezzel összefüggésben a fülsebészeti beavatkozáson vagy a fület érintő traumán átesetteknek a HBO nem javasolt.

Az orrmelléküregekben tapasztalt fájdalom a felső légúti, illetve allergiás megbetegedésekben szenvedőket érinti elsősorban. Emiatt a náthás vagy lázas személyeknek javasolt a HBO-t későbbi időpontra tenni. A HBO bizonyos tüdőbetegségek, a légutak obstrukciójával járó kórképek esetén a pulmonális barotrauma veszélyét hordozza. Fel kell hívni a betegek figyelmét arra, hogy a kamrába való bezártság miatt klausztrofóbiát, pánikrohamot tapasztalhatnak.

(Forrás: MNT)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés