hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Miért veszélyesek az okoskütyük?

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az okosórák valódi kémeszközként működhetnek. A Kaspersky Lab közzétette legfrissebb tanulmányát az IoT-k sebezhetőségéről és informatikai biztonságáról., közli a mmonline.hu.

Sok készüléknek van olyan beépített szenzora, amely képes a gyorsulást is mérni és sokszor kapcsolódik valamilyen forgó érzékelőhőz, pl. giroszkóphoz azért, hogy pontosabb legyen a lépésszámláló, valamint a felhasználó aktuális pozíciójának azonosítása. A Kaspersky Lab szakértői úgy döntöttek, alaposabban is megvizsgálják ezeket a készülékeket és azt, hogy milyen információkhoz képesek hozzájutni az illetéktelenek.

A probléma megvizsgálása érdekében a szakértők egy meglehetősen egyszerű alkalmazást fejlesztettek, amely beépített gyorsulásmérőkből és giroszkópból származó jeleket rögzített. A rögzített adatokat ezután egy hordozható eszköz memóriájába vagy egy Bluetooth-szal párosított mobiltelefonra töltötték fel. Matematikai algoritmusok és az alkalmazásból kinyert adatok segítségével azonosítani lehetett a viselkedési mintákat, valamint a tevékenységek időtartamát, kezdetét és végét. A legfontosabb azonban, hogy olyan érzékeny felhasználói tevékenységeket is képesek voltak azonosítani, mint például a jelszó beírása a számítógépbe (96%-os pontossággal), a PIN-kód megadása az ATM készülékeken (87%-os eredményesség) és a mobiltelefonok feloldása (64%-a bizonyult eredményesnek).

A Kaspersky Lab kutatói az alábbiakat javasolják okos készülékek használata esetén:

1. Ha az alkalmazás kérelmet küld a felhasználói adatok lekérésére, akkor legyünk óvatosak, mivel ennek segítségével a bűnözők könnyen létrehozhatják a tulajdonos „digitális ujjlenyomatát”.

2. Ha az alkalmazás kérelmet küld a földrajzi adatok elküldésére, akkor különösen legyen óvatos. Ne adjon a fitnesz karkötőjéhez tartozó alkalmazásnak extra jogosultságokat.

3. Ne használjuk az ilyen készülékekhez a vállalati email címünket bejelentkezéshez.

4. A készülék gyors akkumulátor fogyasztása is aggodalomra adhat okot. Ha a modul néhány óra után lemerül, akkor ellenőrizze a tevékenységét. Elképzelhető, hogy adatokat továbbít jogosulatlanok felé.

A teljes cikk

(forrás: Marketing&Média)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!