hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Miért érezhetünk fantomszagokat Covid után?

Az InfoStart szerint a parozmiások egy, a kávéban is megtalálható molekula hatására éreznek egyes dolgokat elviselhetetlen szagúnak.

A kutatók rábukkantak arra a molekulára, amely felelős lehet azért, hogy kellemes illatokat elviselhetetlen bűzként érzékelnek azok, akiknek szaglására kihat korábbi koronavírus-fertőzésük, írja a The Guardian.

A kutatók egy rendkívül erős szagmolekulát azonosítottak, amely a jelek szerint kiválthatja azt az undorérzetet, amelyet sok parozmiában szenvedő ember tapasztal. A kávéban megtalálható 2-furánmetanetiol a normális szaglással rendelkezők számára kávé- vagy popcornszerű illatot jelent, a parozmiában szenvedők azonban jellemzően undorítónak, visszataszítónak minősítették az illatát.

Egy nemrég készített nemzetközi felmérés szerint a vírus miatt kialakuló szaglásvesztést átélők tizede parozmiát is tapasztal közvetlenül a betegséget követően, 6-9 hónappal később pedig 47 százalékra emelkedik ugyanez az arány. "Eredményünk bizonyíték arra, hogy a parozmia nem csak a fejünkben van, az undor érzése összefüggésbe hozható az ételekben lévő vegyületekkel. Minden bizonnyal a központi idegrendszer is részt vesz az orrból érkező jelek értelmezésében", mondta el Jane Parker, a Readingi Egyetem Aromaközpontjának igazgatója, a molekulát azonosító kutatás társszerzője.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink