hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Nyomot hagy tüdőben a koronavírus

A koronavírust átvészelőknél megduplázódik a vérrrögök kialakulásának esélye a tüdőben, közli az InfoStart.

A 18-64 éves felnőttek ötöde, a 64 év fölöttieknek pedig negyede tapasztalt koronavírus-fertőzését követően olyan egészségi állapotot, amely a megbetegedés következménye, állapította meg az Amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési központok (CDC) kutatása a MedicalXpress cikke szerint.

Az összes állapot közül az akut tüdőembólia – a tüdő artériájában kialakuló vérrög – kialakulásának kockázata nőtt a legnagyobb mértékben, mintegy kétszeresére mind a 65 évnél fiatalabb, mind a 65 évnél idősebb felnőttek esetében. A légzőszervi tünetek, például a krónikus köhögés vagy a légszomj előfordulása hasonló mértékben nőtt meg.

A tanulmány több mint 350 ezer olyan ember beteg adatain alapult, akik 2020 márciusa és 2021 novembere között szenvedtek koronavírusban, az ő adataikat hasonlították össze 1,6 millió másik emberével, akik bár orvoshoz fordultak, de nem koronavírussal. A kutatócsoport 26, korábban a hosszú Coviddal összefüggésbe hozott állapot előfordulását vizsgálta. A leggyakoribb állapotok mindkét korcsoportban a légzőszervi tünetek és a mozgásszervi fájdalmak voltak. A 65 év alatti betegek esetében koronavírus után, írja a lap.

(forrás: Infostart)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink