hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Mi lesz veled, otthonápolási díj?

Még most is csak ígérgetések vannak a kormány részéről abban az ügyben, hogy az otthonápolást ismerjék el foglalkoztatási jogviszonyként, és legalább a minimálbér összegét kaphassák meg azok, akik tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozójukat ápolják, írja az ATV honlapja.

Csordás Anett, a Lépjünk hogy léphessenek! Egyesület vezetője az ATV Start műsorában elmondta, hogy az általuk közreadott petíciót eddig 36 ezer 500-an írták alá. Varga Mihály ígérete szerint párbeszédet kezdeményeznek az érintettekkel, Harrach Péter pedig azt mondta, hogy ősztől a parlament elé viszik az ügyet, és úgy tudja, hogy készülőben van a szükséges törvénytervezet is.

Csordás Anett viszont közölte, velük még senki nem egyeztetett, és a többi hasonló szervezettel sem. Szerinte azzal, hogy azt állítják, egyeztetés folyik, csak csúsztatnak, miközben semmi érdemi dolog nem történik. Az egyesület vezetője azt is elmondta, hogy ők már öt éve elkészítették a követelésüket, folyamatosan leveleket írnak, de idáig semmi haszna.

Elmagyarázta, hogy három kategória szerint kapják a segélyt az otthonápolók, akik eszerint 29 ezer, 44 ezer, illetve 52 ezer 810 forintot kapnak. A legmagasabb kategóriába azok tartoznak, akik egyáltalán nem tudják magukat ellátni. Ez azt jelenti, hogy az emelt családi pótlékkal együtt mindössze 75 810 forintból kell megélnie két embernek, ami lehetetlen. Ez a helyzet szégyenfoltja Magyarországnak – jelentette ki. Annak örül, hogy az ellenzék melléjük állt, de ehhez úgy véli, széleskörű összefogás kell.

Csordás Anett tájékoztatott arról, hogy ott lesznek az első parlamenti ülésen, és ha azt látják hogy nem történik érdemi lépés, akkor szeptember 28-án ismét kiállnak a parlament elé.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink