hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Mérlegen a tesztoszteron-pótlás

Még ma sem ismert részleteiben a hormonpótlás szervezetre kifejtett hatása – derül ki a PharmaOnline írásából.

A tesztoszteront 80 éve alkalmazták először hormonpótlásra, azóta a hormonterápia sikere töretlen. Az elmúlt 30 évben világviszonylatban a tesztoszteron-felhasználás 100-szorosára nőtt. Ennek ellenére még mindig nem ismert teljes egészében a tesztoszteron-pótlás szervezetre gyakorolt hatása – írja a PharmaOnline.

Több vizsgálat is indult a tesztoszteron-terápia hatásainak megismerése céljából

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (National Institutes of Health; NIH) 2009-ben hét randomizált elrendezésű, kontrollált vizsgálatot („TTrials”) indított el, amelyek célja az egészséges időskorú (65 évnél idősebb) férfiaknál (n=788) a tesztoszteron-szubsztitúció hasznának és kockázatának a mérlegelése volt. A vizsgálatba bevont férfiak tesztoszteron-szintje a vizsgálat kezdetén alacsony volt (kevesebb, mint 275 ng/l). A férfiak egy része egy éven át részesült naponta tesztoszteron-gél kezelésben; a többiek placebo-géles terápiát kaptak. A vizsgálatok közül néhány már lezárult, és rendelkezésre állnak az eredmények.

Az erektilis diszfunkcióra kifejtett hatás enyhe

Három vizsgálat eredményei alapján a tesztoszteron-pótlás szexuális működésre kifejtett hatása mérsékelt. Bár a résztvevők a libidó átmeneti emelkedéséről számoltak be, ami néhány hónap elteltével alábbhagyott, a tesztoszteron-adagolás erektilis diszfunkcióra kifejtett hatása a szildenafillal elérhető hatással nem összehasonlítható.

Bár a csontok a gyógyszeres beavatkozásokra lassan reagálnak, a vizsgálatot vezetők az egy éves tesztoszteron-pótlás során a csontsűrűség szignifikáns növekedését tapasztalták. A növekedés mértéke a biszfoszfonát-, teriparatid- vagy denosumab-kezeléseknél elért eredményekkel mérhető össze.

A legjelentősebb mértékű csontsűrűség-változás a trabekuláris állományban következett be. Megjegyzendő azonban, hogy a vizsgálatba bevont személyeknél nem mutattak ki csontritkulást a vizsgálat kezdetén; így kérdéses, hogy az oszteoporózisban szenvedő betegeknél is hasonló eredményekkel járna-e a tesztoszteron-pótlás.

Az anémiás betegek is profitálhatnak a tesztoszteron adagolásából

Régóta ismert, hogy a tesztoszteron az eritrociták képződését stimulálja. Vizsgálatba bevont férfiak csoportján (n=126) megfigyelték, hogy azoknak a férfiaknak az 54 százalékánál, akiknek a hemoglobin-szintje a vizsgálat kezdetén 12,7 g/dl alatti volt, a vizsgálat végére a hemoglobin-érték legalább 1 g/dl-rel növekedett. Ez az arány a kontroll-csoportban mindössze 15 százalék volt.

A kognitív teljesítményre kifejtett hatás nem igazolt

A kognitív funkciók különféle tesztjeit elvégezve a tesztoszteron-pótlás nem bizonyult szignifikáns hatásúnak. A 493 férfi bevonásával végzett vizsgálatok nem igazolták a tesztoszteron kognitív hanyatlást kivédő hatását.

Ellentmondók az eredmények a kardiovaszkuláris hatásokat illetően

A vizsgálatba bevont 138 férfinél a tesztoszteron pótlás megkezdése előtt és az egy éves terápiás periódus lezárása után elvégzett koronária-CT vizsgálatok a nem-kalcifikált és az összes plakk-térfogat szignifikáns növekedéséről tanúskodtak. Mindez arra enged következtetni, hogy a hormonpótlás elősegíti az ateroszklerózist és a koronáriák patológiás elváltozásainak kedvez. Meglepő módon, az alacsony résztvevő számmal is magyarázhatóan, ugyanebben a vizsgálatban nem számoltak be a szívinfarktus vagy agyvérzés emelkedett kockázatáról.

Ezzel szemben egy másik vizsgálatban, ahol 8808 tesztoszteron-pótlásban részesülő férfi adatait elemezték, kiderült, hogy a tesztoszteron-szubsztitúcióban részesülők 8,2 százaléka szenvedett el szívinfarktust vagy agyvérzést, míg ugyanez az arány a tesztoszteron terápiában nem részesülő kontroll-csoportnál 10,2 százalék volt. Ezek az adatok – meglepő módon – a tesztoszteron-pótlás kardiovaszkuláris protektív hatására világítanak rá.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés