hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Mennyire megbízhatóak a fényvédő krémek?

A Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztje kilenc, hazánkban kapható, közepes erősségű napvédőt vizsgált. Az egészségtudatosként hirdetett termékek mellett kommerszebb készítményeket is megnéztek. Az eredmény néhol igen meglepő.

A termékeket a csomagoláson elhelyezett összetevőlisták alapján értékelték aszerint, hogy tartalmaznak-e kritikus kozmetikai összetevőket (pl. kőolajszármazékot, szintetikus tartósítószert, szintetikus illatanyagot, alumíniumot), növényi alapanyagot illetve bio minősítésű összetevőt.

Az összetevők megítélésénél a neves amerikai környezetvédelmi civil szervezet, az Environmental Working Group által működtetett Skin Deep kozmetikai adatbázisra hagyatkoztunk. Az anyagokat angol nevükön említik a könnyebb azonosítás érdekében, hiszen az összetevőlistákon is így szerepelnek.

Az értékelt összetevőkkel kapcsolatos részletes táblázatot itt olvashatja.

Eredmények

Az elérhető maximális 12 pontot a vizsgáltak közül egy termék sem teljesítette, de jól szerepelt a 11 ponttal az első helyen végzett Biola (tartósítószer miatt veszített pontot), és a 10 pontos Lavera, amelyben szintén egy tartósítószert és az alumíniumot kifogásolták. A dobogó harmadik helyére 9 ponttal az Ilcsi napozója került (itt szintetikus illatanyag és alumínium meglétéért vontak le pontot).

A teljes cikket a Tudatos Vásárlók oldalán olvashatja!

(forrás: Tudatos Vásárló)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés