hirdetés
2022. július. 06., szerda - Csaba.
hirdetés

 

Mégsem lesznek agresszívebbek a videojátékoktól a tinédzserek?

Angol kutatók vizsgálati eredményei szerint nem mutatható ki közvetlen összefüggés az erőszakos videojátékok használata és a tinédzserek esetleges fokozott agresszivitása között.

A University of Oxford és a Cardiff University kutatócsoportja a Royal Society Open Science folyóiratban megjelent cikkében számolt be arról, hogy az általuk végzett vizsgálat nem igazolta, hogy összefüggés lenne a 14-15 éves tinédzserek fokozott agresszivitása és a videojátékok használata között.

Az egyre élethűbbé és erőszakosabbá váló videojátékok miatt joggal merült fel az a vélemény, hogy az ilyen játékokkal játszó tinédzsereknél és fiatal felnőtteknél fokozott agresszió figyelhető meg. Több ilyen jellegű kutatást is végeztek már, de az eredmények nem voltak meggyőzőek. A jelenlegi vizsgálat kutatópárosának meggyőződése szerint a korábbi vizsgálatok mindegyike figyelmen kívül hagyott egy fontos tényezőt: a szülők véleményét. Ennek érdekében 1000 videojátékokkal rendszeresen játszó 14-15 éves mindkét nembeli fiatalt, illetve szüleiket kérdezték meg tapasztalataikról.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kérdőívben olyan kérdések szerepeltek, mint az átlagos játékidő, a videojátékok neve és besorolása, valamint saját megítélésük arról, hogy agresszívebben viselkednek-e, különösen a játékalkalmakat közvetlenül követő időszakban. A szülők hasonló kérdéseket kaptak gyerekeik játékkal kapcsolatos szokásaikról, és a gyerekek viselkedésében megnyilvánuló észlelt agresszióról. Az eredményeket többszörös regressziós analízissel elemezték, és kiderült, hogy sem a gyerekek, sem szüleik nem észleltek gyakoribb vagy súlyosabb agresszív megnyilvánulásokat, valamint az antiszociális viselkedésmintákban sem figyeltek meg változást. Megjegyezték ugyan, hogy játék közben (akár egyedüli, akár társsal-társakkal folytatott játék során) tapasztalhatók ugyan agresszív kitörések, ám a kutatók szerint ezek a normál viselkedési minták részét képezik, mely nem videojátékok esetén is megfigyelhető. Az eredményekből a kutatók azt az egyértelmű következtetést vonták le, hogy ebből a vizsgálatból nem állapítható meg közvetlen összefüggés a videojáték-használat és a gyakoribb vagy súlyosabb agresszió között.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink