hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Nyakbántalmakat okozhat az okostelefon-használat

Thaiföldi és ausztrál kutatók az okostelefonok használatának ergonómiai kockázatát elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy a napi több órás eszközhasználat vázizomrendszeri problémákat okozhat, különös tekintettel a nyaki- és hátfájdalmak jelentkezésére.

A Khon Kaen Egyetem és a University of South Australia közös kutatócsoportja a PLOS ONE és a WORK folyóiratokban megjelent cikkeikben arról számoltak be, hogy a naponta több órát is elérő mobiltelefon-használat hát- és nyakfájdalmak kialakulásához vezethet.

A Khon Kaen Egyetem kutatói vizsgálatuk során videofelvételek alapján ergonómiai szempontból elemezték olyan 18-25 év közötti fiatalok okostelefon-használatát, akik akár naponta 8 órát is telefonjukkal töltenek. A RULA (Rapid Upper Limb Assessment – Gyors felsőtest értékelő módszer) skála használatával megállapították, hogy a kapott pontszám az ideális 1-2 helyett a kifejezetten magas kockázatú, 6-os értéket mutatta, ami például munkagépek, eszközök tervezése, kialakítása során a „mielőbbi változtatás” kategóriájába sorolható. A RULA módszert eredetileg asztali és laptop számítógépek ergonómiai vizsgálatához fejlesztették ki, most első esetben használták mobiltelefonokra. A telefonhasználók olvasás és üzenetek írása közben tipikusan kissé előre döntik nyakukat, valamint néha oldalra hajtják vagy döntik fejüket, illetve felsőtestüket és lábaikat furcsa, kicsavart helyzetbe hozzák, ami egyenetlen terhelést okoz a gerinc környéki lágy szövetekben, és az úgynevezett „telefonnyak” kialakulásához vezethet.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Ugyanez a kutatócsoport a WORK folyóiratban megjelent cikkében 779 okostelefon-használó egyetemistát vizsgált meg, és kiderül, hogy 32%-uk nyakfájásra, 26%-uk vállövi fájdalmakra, 20%-uk hátfájásra, 19%-uk pedig csuklófájdalmakra panaszkodott. Ezek a panaszok gyakoribbak voltak a telefonjukat sokat (napi 5 óránál többet) használó hallgatók körében, és sokkal nagyobb arányban fordultak elő lányoknál (71%), mint fiúknál (29%). A kutatók szerint kétséges, hogy a hát- és nyakfájdalmakra panaszkodó emberek (különösen a fiatalok) egyáltalán tudatában lennének annak, hogy problémáikat a túlzott mobiltelefon-használat okozza. A vizsgálat vezetője szerint hasznos lenne, ha a panaszaikkal orvoshoz forduló betegeket a kezelő terapeuta megtanítaná a helyes testtartás felvételére, valamint ha a betegek tudatosan korlátoznák a telefonhasználattal töltött idejüket.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink