hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Megéri a kiszervezett ügyelet

Óriási összeget nyert el közbeszerzésen egy cég, amely a ceglédi kórház címére van bejegyezve; a  megbízást is a ceglédi kórház adja, írja a 24.hu.

A ceglédi Toldy Ferenc Kórház ügyeleti műszakokra keresett egy sor szakembert – a baleseti sebésztől kezdve a kardiológuson és altatóorvoson át műtős szakdolgozókig és az ügyeletvezető főorvosig bezárólag –, összesen húsz orvost és három technikai dolgozót. A pályázaton egyetlen cég indult: a Sanamed Egészségügyi Szolgáltató és Kereskedelmi Közhasznú Nonprofit Kft. meg is nyerte a tendert. A cég, amelynek a székhelye megegyezik a kórház címével, négy évre bő 1,2 milliárd forintért biztosítja az ügyeleti stábot.

A Sanamednek nem volt nehéz megugrania a pályázati feltételként támasztott bevételi küszöböket, idén is már behúzott egy bő 300 milliós megbízást a ceglédi kórháztól ugyancsak ügyeleti tevékenységre, de az elmúlt bő négy évben másfajta munkára is szerződtették a céget. A kórház főigazgatójától, Pusztai Dezsőtől tudta meg a 24.hu, hogy 2013 áprilisa óta állnak szerződésben, azóta idén október végéig közel 2,7 milliárd forintot fizettek az egészségügyi szolgáltatónak. Pusztai több más ceglédi, kórházi orvos mellett alapítója a cégnek, egy időben többségi tulajdonos is volt. 2010 végén aztán kiszállt, azóta nem vállalt semmilyen szerepet a Sanamed életében.

Vagyis a képlet valahogy így néz ki: a kórház mostani dolgozóiból verbuválódott cég kap óriási összegű megbízásokat attól a kórháztól, amelynek a mostani vezetője a cég korábbi tulajdonosa és ügyvezetője.

Bevált, elterjedt konstrukció ez, amikor az ügyeletre egy céggel szerződik a kórház, így az orvosokat, szakdolgozókat nem kell közalkalmazottként ügyeltetni – magyarázta a lapnak egy másik magyar város orvosa, aki jól ismeri a helyzetet. A háziorvosi ügyeletnél ugyanez van országos szinten. Olyan mértékű az orvoshiány, hogy sok, főként vidéki kisebb kórház már nem bírja kiállítani az ügyeletet. A szabály ugyanis az, hogy egy éjszakai ügyelet után 8 órán át nem foglalkozhatna beteggel az orvos – vagyis ha valakit beosztanak ügyeletbe mondjuk hétfő délután 4-től kedd reggel 8-ig, az orvos legközelebb szerdán mehetne be dolgozni normál munkaidőben a kórházba, így valakinek őt kellene helyettesítenie kedden. De nincs, aki helyettesítse.

A kórház ráadásul jóval olcsóbban jön ki így. Cegléden a baleseti sebészeti ügyeletre mindig két orvost vár a kórház, havonta 2,6 millió forintot fizet ezért a cégnek – vagyis fejenként havonta 1,3 millió forintjába kerül a kórháznak. A főigazgató szerint ha felvennének egy orvost főállású ügyeletesnek 1,3 millió forintért, ami reális összeg az orvos számára, az a kórháznak még a járulék miatt 22 százalékkal többe kerülne és legalább 3 ilyen főállású orvosra lenne szükség, hogy lefedjék a teljes ügyeleti készenléti időszakot.

Vagyis egy cég közbeiktatásával a kórház kijön havi 2,6 millió forintból ennél a példánál maradva, míg ha az ügyeletet is normál munkaviszony keretében kellene megoldania a saját dolgozóval, akkor több mint 4,7 millió forintját emésztené fel.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink