hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Inkább alkalmazottak lennének

A béremelés valamelyes konszolidálta a kórházakban a meglehetősen gyenge fizetéseket, de adódtak más gondok is – derül ki a mok.hu-n.

„A kamara nagyon egységesen kiállt, így az ágazati szakszervezet harcos tevékenysége és a területi szervezetek összefogása meghozta az eredményt”, értékeli az idei béremelést dr. Farkas József, a Magyar Orvosi Kamara Pest Megyei Területi Szövetségének elnöke a mok.hu-nak. A bérrendezést a kamara tagsága nyitásként értékeli, amelyet folytatni kell a megfelelő bérszint elérése érdekében.

– A 107 ezer forintos szakorvosi bérnövekmény a főállásban dolgozó szakorvosokra vonatkozik, egy kompromisszum eredményeként született, ugyanis a tárgyaló fél tudta, hogy lesznek, akiket hátrányosabban érint, gondolok a fiatal, központi támogatást kapó szakorvosokra.  Immár rendezték a helyzetet a béremelés vagy a támogatás választhatóságával a fiatalok számára – foglalta össze a fejleményeket a területi elnök.

A béremelés valamelyes konszolidálta a kórházakban a meglehetősen gyenge fizetéseket, de adódtak más gondok is. A ceglédi kórházban például kiszervezték az ügyeletet vállalkozásba, emiatt az ügyeletre eső alapbéremelésből következő bérnövekményt az intézmény nem tudja igényelni, és továbbadni az orvosoknak. Ez feszültséget okoz jelenleg, s egyre inkább azon vannak az orvosok, hogy szüntessék meg a kiszervezett ügyeletet, s álljon vissza a kórház a közalkalmazotti ügyeletre. Az ott szerzett jövedelem ugyanis beleszámít a nyugdíjba, a munkaidő pedig a pihenőidőbe. Egyelőre nem került pont az ügy végére, de a vezetés nyitott a rendezésre. Megyei érdekképviselőként mindenképpen amellett van, hogy a jogos juttatásokat megkapják az érintettek, tette hozzá. Például az önként vállalt túlmunka minden nyolc órája munkanapnak számít a nyugdíjban, tehát nem mindegy, hogy a hátralévő évtizedek alatt mennyi időt tud összegyűjteni valaki. Az idősebb kollégák pedig betegség esetén magasabb táppénzzel számolhatnak, mert nem csak az alapbér után, hanem az ügyeleti díj után is kapnák. Az biztosan látszik, hogy a harmincszázalékos béremeléssel megszűnt a vállalkozás nyújtotta előny, összegezte a helyzetet.

Továbbra is gond a magas életkor, például a Pest megyéhez tartozó kórházakban minden osztályon az orvosok egyharmada, negyede nyugdíjas korú. A továbbfoglalkoztatás ellenére is fogy a derékhad, hiába kapja meg a nyugdíjnak megfelelő összeget és a fizetést is a nyugdíjas korú orvos.

A külföldi munkavállalás kapcsán nem lát nagy, látványos mozgást, aki el akart menni, már nincs itthon, vagy visszajött, mert olyan is van. Az elvándorlással kapcsolatban nem hall rossz tapasztalatokról. Tény, hogy a háziorvosi rendszer nagyon rosszul áll, idősek az orvosok, Magyarországon 35 év alatti háziorvos 38 fő van mindössze, a derékhad közelíti a hatvan évet. Deprimált körzetek vannak, gyermekorvosoknál még rosszabb a helyzet, Cegléden például a legfiatalabb is ötven év körüli, ismerteti az aktuális „statisztikát”.

hirdetés

Könyveink