hirdetés
2020. február. 25., kedd - Mátyás.
hirdetés

Megbízatása finisében egyeztet a kormány

Megkezdődtek az egyeztetések az MMSZ EDDSZ és a kormány képviselője között az előbbi egészségügyi szakszervezet javaslatairól – jelentette az MTI.

hirdetés

A tárgyalásokról beszámoló sajtótájékoztatón a kormányoldalt Beneda Attila egészségügyért felelős helyettes államtitkár képviselte.

Cser Ágnes, az MMSZ EDDSZ (Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete) elnöke üdvözölte és jó lépésnek tartotta az egészségügyi intézmények állami kézbe vételét, mert így azok a munkavállalók is részesülhettek a béremelésben immár közalkalmazottként, akik korábban gazdasági társasági formában működő kórházban dolgoztak. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy a béremelésből kimaradtak a kórházakban gazdasági, műszaki és technikai területen dolgozók. Jelezte, a szociális ágazatban az ilyen munkakörben dolgozók is részesültek bérpótlékban, ezért indítványozták, hogy mérlegelje a kormány a szóban forgó területen dolgozók bérének emelését. Kezdeményezték továbbá a szociális ágazatban dolgozó, de egészségügyi végzettségű munkavállaló is kapjon bérpótlékot.

A védőnők állami alkalmazásának lehetősége is szóba került a tárgyalásokon, és kérték a kormányt, találjon módot arra, hogy a védőnőknek járó béremelés valóban eljusson az érintettekhez. Cser Ágnes szerint a nemzeti védőnői szolgálat létrehozása ennek egyik eszköze lehet.
A szakszervezet részéről a tárgyalásokon felvetődött az is, hogy a kormány mérlegelhetné a szakdolgozók kamarai tagdíjának átvállalását, hiszen "minden munkavállalónak az a néhány száz forint is" nagyon sokat jelent - fogalmazott Cser Ágnes. Beneda Attila erre reagálva úgy fogalmazott, megvizsgálják a szakszervezet felvetését, de jelenleg nincs napirenden a kamarai törvény módosítása, és kialakult kormányzati vélemény sincs a kérdésben.

A szakszervezet által felvetett javaslatokról a következő hetekben egyeztetnek.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink