hirdetés
2022. december. 04., vasárnap - Borbála, Barbara.
hirdetés

Bezár a két meddőségi centrum, amelyeket nem államosítottak

Nem veszi a kormány állami fenntartásba a megmaradt két magán meddőségi centrumot, így azok június végén bezárnak, írja a 444.hu.

Levélben tájékoztatta a kormány a két megmaradt meddőségi centrumot, a Reprosys Termékenységi Központot és a Versis Clynicset, hogy nem kívánják őket állami fenntartásba venni, így június 30-al megszűnik a működési engedélyük.

A megmaradt magánklinikák eleinte tiltakoztak az államosítás ellen, de hamar világossá vált, hogy vagy ez, vagy be kell zárniuk, ezért a tulajdonosok felajánlották az államnak a klinikák megvásárlását.

A Reprosys Kft. honlapján hétfőn megjelent közleményben azt írja:

„Sajnálattal tájékoztatjuk Önöket, hogy noha a Reprosys Termékenységi Központ tulajdonosai (...) az egészségügyi intézményt a Magyar Állam javára megvásárlásra felajánlották, Magyarország Kormánya nem tartotta indokoltnak annak állami fenntartásba vételét és további működtetését. A Reprosys Termékenységi Központ reprodukciós eljárások végzésére vonatkozó működési engedélye az Eütv. 244/A. § (9) bekezdése szerint 2022. június 30-val hatályát veszti.”

A 444.hu tudomása szerint ugyanezt a levelet kapta a Versis Clynics is, tehát hiába kérték, hogy az állam vásárolja meg a klinikát, hogy az ugyan állami fenntartásban, de tovább működhessen, ezt a kormány indoklás nélkül elutasította.

Az egyik magánklinika menedzsmentjének képviselője a lapnak azt mondta, hogy így nem tehetnek mást, mint a rendelet értelmében június 30-án bezárnak, mivel mindig is a reprodukció volt a fő tevékenységük, és nem tudják átstrukturálni a céget.„A tulajdonosok megdöbbenve állnak a döntés előtt, mert az állam reményt keltett a páciensekben, hogy ott folytathatják, ahol abbahagyták” - mondja a szakember utalva arra, hogy a páciensek helyben folytathatták volna a kezeléseket, még ha a klinika át is kerül állami tulajdonba.

A döntés azért sem értelmezhető, mert a meddőségi centrumokban hosszú várólisták vannak, tehát egyáltalán nem tűnik indokoltnak két klinika elkaszálása is.

Az viszont egy nagy kérdés, hogy mi lesz azzal a több száz embrióval, amiket ezek a klinikák tárolnak. Ugyanis az Emberi Erőforrás Miniszterének az Eütv. 244/A. § (10) bekezdése szerint a szakellátási kötelezettség folyamatos ellátása érdekében már 2021. szeptember 30-ig ki kellett volna jelölni azt az Eütv. 169. §-nak megfelelő, reprodukciós eljárás végzésére jogosult, közfinanszírozott feladatot ellátó egészségügyi szolgáltatót, amely a későbbi reprodukciós eljárás céljából fagyasztva tárolt embriókat átveszi.

Ez viszont nem történt meg. A klinika így viszont jóformán azt tudta ajánlani a pácienseinek, hogy keressenek maguknak olyan reprodukciós központot, ahova a náluk tárolt embriót át tudják kérni.

A klinika szerint viszont sokaknak nem marad majd más választása, mint külföldre menni a kezelésért, ugyanis a legtöbb páciens már úgy érkezett hozzájuk, hogy kimerítette az 5 állami ingyenes kezelést, vagy a 45 éves korhatár miatt nem fértek bele abba.

(forrás: 444.hu)
hirdetés
hirdetés

Könyveink