hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Márciusban sem mérséklődött a kórházak eladósodása

A Magyar Államkincstár adatait elemezve az Mfor azt írja, március végén 16,1 milliárd forinttal tartoztak az egészségügyi ellátók a beszállítóiknak.

Februárban a kórházi adósságok 13 milliárd forintot tettek ki, míg januárban 8,7 milliárdot, tehát a növekedés mértéke némileg csökkent – derül ki a mai közlésből. Ebben viszont nincsenek benne az egyetemi klinikák kifizetetlen számlái, hiszen az orvosképző egyetemek tavaly augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyülemlő egészségügyi adósság kikerült az állami kimutatásból.

A 16,1 milliárd forintos tartozás csaknem teljes egészében a szállítókkal és szolgáltatókkal szemben állt fenn (15,9 milliárd), amelyből 300 millió az államháztartáson belülre irányul. Az állammal szemben fennálló tartozás pedig meghaladta a 100 milliót.

2021-ben, az év ugyanezen időszakában 29,1 milliárd forint volt a tartozás, de ebben még benne voltak az egyetemi klinikák tartozásai is, amelyek az adósságok ötödét tették ki.

A tavaly nyár végén beharangozott teljesítményalapú finanszírozást a koronavírus ötödik hulláma elmosta, folytatódik az eddigi, sikeresnek nem nevezhető átalány-finanszírozás, amelyet sokan illettek kritikával, emlékeztet az Mfor.

(forrás: Mfor)
hirdetés

Könyveink