hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

Február végén 13 milliárd forint volt a magyar kórházak adóssága

Az egyetemi klinikák vélhető kintlévőségeivel együtt havonta 5 milliárd forintot is meghaladó a lejárt tartozásállomány gyarapodása, írja a Napi.hu.

A magyar kórházak február végére 13 milliárd forintos tartozást hoztak össze az egyetemi klinikák nélkül - derül ki a Magyar Államkincstár friss adataiból. A lejárt tartozásállomány egyetlen hónap alatt így közel 4,4 milliárd forinttal nőtt, az egyetemi klinikák valószínűsíthető adósságnövekedésével együtt azonban inkább 5 milliárd forintot meghaladó a gyarapodás.

Az év első két hónapjában a kórházak lejárt tartozásállománya az egyetemi klinikák nélkül összesen mintegy 10 milliárd forinttal nőtt (azokkal együtt 12 milliárdot is meghaladja a gyarapodás) annak ellenére, hogy Orbán Viktor 2020 elején kijelentette, a kórházak nem növelhetik az adósságaikat és kormányhatározat is született az ellátások értéken való finanszírozásáról. A finanszírozási struktúra átalakítására azonban mind a mai napig nem került sor.

A friss adatok ismét megerősítik, hogy pénzügyi többletforrás nélkül nem ígér sok jót a beszállítóknak ez az év sem. Félő, hogy a hazai belpolitikai és a nemzetközi helyzet elvonja a figyelmet az ellátórendszer finanszírozási fejlesztésének szükségességéről – kommentálta a MÁK jelentését a Napi.hu kérdésére a beszállítók jelentős részét képviselőt Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László szerint nem szabad elfelejteni, hogy a beszállító cégek is rendkívüli költségnövekedéssel néznek szembe, a jelenlegi szerződéseikben azonban ezt valószínűleg nem fogják tudni érvényesíteni.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
hirdetés

Könyveink