hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Novemberben stagnált a kórházi adósságállomány

November végére a Magyar Államkincstár kimutatása szerint 30,5 milliárd forinttal tartoztak az állami kórházak a beszállítóiknak, írja a Napi.hu.

A kórházak október végi, 45 milliárd forintnyi lejárt határidejű tartozása november végére a jelek szerint nem gyarapodott tovább, pontosabban a MÁK egyetemi klinikák nélküli, állami kórházakból származó számai 1,2 milliárdos csökkenést mutatnak. Az egyetemi klinikák adóssága augusztus óta nem szerepel a MÁK számaiban, más forrásból azonban a Napi.hu úgy tudja, az alapítványi tulajdonba került 4 egyetem közül kettőnek, a Pécsi Tudományegyetemnek és a Szegedi Tudományegyetemnek a lejárt adóssága november végére 9,6 milliárd forintra nőtt az október végi 9 milliárdról. A 4 egyetem tartozásának novemberi növekedése együttesen nagyjából kiadhatta azt a csökkenést, amit az állami kórházak számai mutattak. Az immár egyetemek nélkül számolt adósságállomány a friss adatokat figyelembe véve ebben az évben átlagosan mintegy 2 milliárddal nőtt havonta.

Az 1,2 milliárdos csökkenés magyarázata lehet, hogy egyes kórházak, nem ismert mértékben és elosztás szerint de mégiscsak részesültek a nyári Covid-ellátás utáni plusz forrásokból.

Mindeközben a beszállítók között egyre rosszabb a hangulat, a cégek egyéni túlélési technikákkal próbálják kihúzni a remélt konszolidációig tartó időszakot, persze így is vannak mikrovállalkozások, amelyeknek a túlélés a pandémia egyéb hatásaival együtt már nem sikerül – válaszolta a lap kérdésére a beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László információi szerint az intézmények felkészültek a kifizetésre, ha megérkezne a pénz a kórházak számlája, gyorsan a beszállítókhoz jutna a számlák ellenértéke, ám ennek egyelőre semmi jele.

Rásky szerint a jövő évi választások miatt a struktúraátalakítás tovább halasztódik, a jelenlegi újratermeli az adósságot, a várható költségvetési kiigazítások pedig jellemzően az olyan nagy rendszerekből veszik vissza a fejlesztési forrásokat, mint amilyen az egészségügy is.  Az újabb és újabb járványhullámok miatt továbbá az sem látszik, a kórházak mikor állhatnak vissza a szokásos ellátásokra, elektív beavatkozásokra, így nemcsak a mindenképpen termelődő adóssággal, de a rendelések hosszabb távú kiesésével is számolni kell.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink