hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Gazdasági körkép a gyógyszerpiacon

Magyarország hátrányba került a gyógyszergyáraknál

Sanofi, Teva, GSK

A válság kevésbé, sokkal inkább az egyes országok befektetési környezete határozza meg a globális gyógyszergyártók beruházási döntéseit. Magyarország ilyen szempontból egyelőre nincs túlzottan kedvező helyzetben - írja a Napi Gazdaság.

A gyógyszeripari fejlesztési projektek 10-15 évre szólnak, amennyiben ezeket évente bírálnák felül a cégek, az jelentős kockázatot jelentene a kutatások sikerességében, új gyógyszerek kifejlesztésében - mondta a lapnak Rózsa Iván, a sanofi-aventis/Chinoin kommunikációs igazgatója.

sanofi-aventis

A sanofi-aventis eddig összesen 160-170 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, hazai éves árbevételének 20-25 százalékát teszik ki a k+f fejlesztések. A vállalatcsoporton belül a sanofi-aventisnál is versenyeznek az egyes országok leányvállalatai a projektekért, ebből a szempontból pedig Magyarország hátrányba került Rózsa szerint - elsősorban a szektort terhelő extra adók több tíz milliárdos nagyságrendet jelentenek. Az utóbbi években csökkentek a sanofi-aventis hazai beruházásai, és egyelőre az sem látszik, hogy mikor indulhat növekedésnek a mutató.

Teva

Jelenleg folyamatban lévő fejlesztései mellett folyamatosan vizsgálja további beruházások magyarországi megvalósításának lehetőségeit a Teva is, ezek sorsáról az anyacég gyártóhelyei közötti globális versenyben dönt. A gyártó a nagyvállalatok támogatásokból való részesedésének fontosságát hangsúlyozta lapunk kérdésére.

A Teva beruházási tevékenysége az elmúlt években folyamatosan bővült: a 2006-os 5,37 milliárd forintos értékről 2009-re 14 milliárd fölé emelkedett a fejlesztések éves értéke. A legjelentősebb beruházások között szerepel a 2007 és 2009 között hárommilliárd forintból megvalósult debreceni high containment üzem, illetve a csoporton belüli k+f tevékenység egyik regionális központját is Debrecenben hozza létre a társaság, egymilliárd forint feletti beruházással 2008 és 2013 között. A hajdúsági megyeszékhelyen megvalósuló Megaplant-fejlesztés 14, a gödöllői steril gyógyszergyáró központ fejlesztése 2014-ig több mint 18 milliárd forintos beruházást jelent. A beruházásokat alapvetően saját forrásból, illetve magyar és uniós támogatások segítségével valósította meg a gyártó.

GlaxoSmithKline

Hátrányosan változott a magyar befektetési környezet az elmúlt években, a kormányzat nem ösztönözte befektetésre a gyógyszeripari cégeket - mondta Leitner György, a GlaxoSmithKline (GSK) Pharma ügyvezető igazgatója. A védőoltások piaca globálisan csupán két százalékot jelent a gyógyszerpiac összforgalmából, azonban a bővülés gyors: az elmúlt években megduplázódott, 2020-ra pedig megháromszorozódhat a forgalom.

Magyarország lemaradt ezen a területen, elsősorban azért, mert a védőoltások finanszírozása nem egységes, illetve a terület támogatásának a korábbiakban nem volt gazdája - tette hozzá az ügyvezető. A jelek azonban jók, a párbeszéd elindult - tette hozzá Leitner. A GSK öt év alatt 3,5 milliárd forintot fektetett be Magyarországon gyógyszertesztelési kapacitásának bővítésére, gödöllői gyára 130 millió eurós beruházásból épült, jelenleg a diftéria- és a tetanuszvakcinák hatóanyagai készülnek itt.

A teljes cikket a Napi Gazdaság oldalán olvashatja!

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink